Recept: Mlijeko od fermentirane kvinoje

kvinoja

Već se neko vrijeme igram s fermentacijom sjemenki i oraščića. Jako sam zadovoljna rezultatima jer ne samo da učim o tome kako ih fermentirati, već i kako one nefermentirane imaju utjecaj na moje tijelo.

Također sam fermentirala zob, zobene pahuljice i rižu, a s obzirom da sam žitarice prestala jesti prije otprilike godinu dana, zob mi je, iako fermentirana teško sjela na probavu, čime sam na najpouzdaniji način potvrdila tvrdnje o njenoj teškoj probavljivosti, vlastitim iskustvom.

S rižom sam imala bolje iskustvo. Dala mi je osjećaj sitosti, bez težine i drugih popratnih nuspojava, no konzumacijom nekoliko dana za redom, osjetno se povećala kiselost organizma, što je rezultiralo težim disanjem kroz nos i gubitkom energije, kao nekim od simptoma. Također sam primijetila kako mi se ubrzo nakon riže ponovno jede, ali ne zbog toga što sam gladna, već čista „želja“ za hranom i to za praznim ugljikohidratima i slatkim.

Osobno i dalje ne planiram jesti žitarice: pšenicu (sve vrste), raž, ječam, zob, kukuruz i proso, ali dobro je znati da mogu ponekad uvrstiti fermentiranu rižu i sjemenke, kao što su kvinoja, amarant i heljda i u njima maksimalno uživati. Na stranicama Mudre predaje možete pročitati odličan članak o razlozima i objašnjenjima zašto su žitarice teško probavljive te kako ih s tim na umu možemo pripremati i iskoristiti sve njihove hranjivosti.

Slijedi recept za mlijeko fermentirane kvinoje, čiji se koncept može iskoristiti i za izradu fermentiranih mlijekâ drugih vrsta sjemenki i oraščića.

Mlijeko fermentirane kvinoje

Sve što nam je potrebno:

1 šalica kvinoje

1,5 – 2 l kvalitetne, pročišćene vode

0,5 l Tibicos Tibi soka

Postupak u 5 jednostavna koraka:

1. korak: namakanje i klijanje kvinoje

1 šalicu kvinoje namočimo u mlakoj (pročišćenoj) vodi, 12 sati.

Procijedimo i ostavimo da klija u staklenci ili posudi za klijanje oko dan i pol, odnosno dok ne pusti klice veličine cca 5 mm.

2. korak: fermentacija kvinoje

Nakon što je kvinoja proklijala, isperemo ju i potopimo pročišćenom vodom od čega otprilike 1/4 vode zamijenimo Tibicos Tibi sokom. Ostavimo da fermentira 1 dan do dan i pol.

3. korak: izrada mlijeka & priprema i kuhanje kvinoje

Nakon fermentacije, kvinoju isperemo, procijedimo i ubacimo u blender s nešto manje od 1 litre vode i blendamo dok se smjesa ne poveže i postane kremasto bijela.

Mlijeko kvinoje procijedimo kroz čistu gazu, vreću za klijanje ili jako gusto sito u sterilno čistu staklenku. Ostatak kvinoje ostavimo fermentirati još jedan dan, na gore opisan način ili odmah spremimo u hladnjak i imamo spremnu za pripremu juha, priloga, deserta i slično. Kuha se cca 20 minuta, kako bi što više smanjili sadržaj fitata.

4. korak: fermentacija mlijeka od kvinoje

Nakon što smo mlijeko kvinoje premjestili u sterilnu staklenku, dodamo još malo (oko 1/4 ukupne količine) Tibicos Tibi soka i sve zajedno (sa staklenkom) premjestimo u vodenu kupelj (u lonac s vrućom vodom umetnemo staklenku s mlijekom) te mlijeko lagano i blago zagrijemo (ne smije biti vruće!). Prilikom miješanja koristimo drvenu ili plastičnu žlicu, nikako ne metalnu.

Kada je mlijeko lagano zagrijano, zatvorimo staklenku, oko nje omotamo krpu i ostavimo tako preko noći ili 24 sata da fermentira.

5. korak: dodaci fermentiranom mlijeku od kvinoje

Nakon što je mlijeko fermentiralo, držimo ga u hladnjaku i konzumiramo kao napitak bez ili sa dodatkom stevije, vanilije, superhrane i slično te kao dodatak smoothijima, kašama ili drugim jelima.

Sve najbolje,

Gordana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »