Kratki osvrt: Probiotici i antibiotici

antibiotici1

 

Riječi antibiotik i probiotik izvedene su iz grčkog jezika. Njihovo značenje ne traži puno objašnjavanja:

 

Antibiotik: anti (protiv) i bios (život).

Probiotik: pro (za) bios (život).

 

Dakako, antibiotici nam u nekim slučajevima mogu vratiti zdravlje pa čak i spasiti život, a ovdje ćemo se samo kratko osvrnuti na njihovu drugu – i neizbježnu – stranu, koja nije zanemariva. Svijest o toj drugoj strani „novčića“ može na vrijeme spriječiti mnoge moguće nuspojave.

Antibiotici općenito ubijaju sve – ili barem većinu – korisnih bakterija u probavnom traktu.

Tijekom kure antibioticima (i barem još neko izvjesno vrijeme nakon toga) važno je zaštititi crijeva uzimanjem probiotika. Nemojte uzimati probiotike u isti čas kad i antibiotike jer će ih antibiotici sve uništiti. Probiotike uzimajte naizmjence, u razmaku između uzimanja antibiotika.

Uzimajte i prebiotike. Oni se najčešće nalaze u povrću, a pomažu u preživljavanju probiotika u crijevu. Artičoke su naročito djelotvorne jer se vjeruje da potiču preživljavanje Bifidus-a u crijevima, no treba ih uzimati s oprezom jer s druge strane, neki stručnjaci vjeruju kako štetnoj bakteriji Klebsiella sp. također može pogodovati ako se pretjera s njenom konzumacijom. Naročito djelotvorne su se pokazale modro zelene alge, kao što je spirulina.

Za održavanje naših crijevnih probiotika potreban je svjestan trud:

  • Reduciranje i potpuno izbacivanje rafiniranih šećera, alkohola i žitarica.
  • Izbacite krumpir koji direktno potiče rast kandide.
  • Korisno je piti ne kloriranu vodu.
  • Ukoliko patite od probavnih smetnji, ozbiljno razmislite o antikandida dijeti, izbacite gluten i mlijeko te krenite na neku vrstu kolon terapije ili barem klistira.

 

Sve najbolje,

Gordana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »