Ananas (Ananas comosus)

pineapple

Ananas i njegov spektar djelovanja – od pomoći s disanjem do uništavanja slobodnih radikala, uzročnika raznih bolesti i raka.

Ananas je voće pokraj kojega ne bismo trebali proći ravnodušno u trgovini. Nutritivne vrijednosti ananasa su fascinantne. Krcat je mineralima, vitamina i presudnim fitonutrijentima koji čuvaju i održavaju naše tijelo zdravim i jakim. Sadrži gotovo 90% vode i bogat je kalijem, kalcijem i natrijem. Odličan je izvor vitamina C, mangana, kopra, vitamina B1 i B6, folne kiseline, pantotenske kiseline i vlakana. Osobno ga obožavam, a možda ćete ga i vi zavoljeti nakon što pročitate post do kraja. I što je najbolje, ovo nije cijela lista dobrobiti, znači u svakom slučaju ne možete pogriješiti!

Učinkovito je protuupalan.

Sadrži enzim zvan bromelain koji smanjuje CD4 pozitivne T-limfocite (limfociti CD4 su vrsta bijelih krvnih stanica (dijelovi imunološkog sustava) na koje se veže HIV; odražavaju stanje imunološkog sustava). Limfociti CD4 su prirodni podraživači koji reagiraju na uzrokovanu ili uzrokovane upale u organizmu. Što to znači? To znači da je dobro pojesti malo ananasa ako se želimo riješiti bolova od artritisa, gihta ili želimo ubrzati bilo koji drugi oblik zacjeljivanja.

Slikovni rezultat za anti inflammatoryŠtiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Ananas štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, koji je jedan od glavnih, u vodi topivih antioksidanata u našem organizmu. Ananas učinkovito štiti od slobodnih radikala koji napadaju i oštećuju zdrave stanice. Neutralizirajući slobodne radikale kojima smo svakodnevno podložni pomoći ćemo smanjiti rizik od razvijanja raznih bolesti, ali i raka.

Ananas protiv raka.

S obzirom da štiti od štete nanijete slobodnim radikalima te je snažno protuupalan, ananas uvelike smanjuje rizik od razvoja raka. Takozvani uništivač raka, protein bromelain doslovce proždire tumore! Bilo koje osnovno pretraživanje na medicinskim portalima s ključnim riječima “ananas” i “rak” (eng. “Pineapple” i “Cancer”) dovest će vas do stotine članaka i istraživanja koja govore o vezi između djelovanja ananasa na stanice raka.

Smanjuje asmatične napade i olakšava disanje.

Visoke razine vitamina C također utječu na dišne puteve, olakšava teško disanje te naročito štiti od grčenja glatkih mišića u zidovima bronhija što smanjuje mogućnost asmatičnih napada.

Pomoć kardiovaskularnom sustavu.

Spomenuti protein bromelain također je i antikoagulans, što znači da omogućuje bolji protok krvi i sprječava njegovo zgrušavanje. Krv koja može bolje teći žilama, venama i kapilarama smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara te drugih kardiovaskularnih problema.

Zdravi zubi i desni.

Ananas je jedno od voća koje sadrži visoki postotak minerala fosfora. Fosfor je potreban organizmu za formiranje zdravih kostiju i zubi jer sam kalcij za to nije dovoljan. Već samo jedna šalica ananasa sadrži više od 13 mg fosfora!

Slikovni rezultat za healthy smileZbog visokog sadržaja vitamina C, ananas je također izvrstan za oralno zdravlje i zdravlje desni. Vitamin C iz ananasa pomaže smanjiti gingivitis i parodontalne bolesti i dodatno pomaže poboljšati prirodnu obranu tijela kod borbe protiv invazije bakterija i drugih toksina koje pridonose bolesti desni.

Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi.

Nadalje. Ananas također sadrži visoke količine managana, vitamina kojeg naš organizam nije u stanju proizvesti pa ga je potrebno unositi kroz namirnice poput ananasa. Mangan također pomaže kod formiranja kosti te je dobar kod zacjeljivanja rana i održavanja zdrave i prekrasne kože. Također pomaže u regulaciji razine šećera u krvi te jača imunološki sustav.

Zdravlje želuca i probavnog trakta.

Prirodno je bogat vlaknima i proteinsko-probavnim enzimima što čini čuda želucu i probavnom traktu općenito. Bromelain pomaže našem probavnom sustavu razgraditi i apsorbirati bjelančevine iz hrane te pomaže kod olakšavanja bolova u želucu, žgaravice i kod proljeva.

Vrlo je dobar za čišćenje.

Zbog prilično velikih količina sumpora i klora koje također sadrži u sebi, ananas je vrlo dobar za čišćenje. Ananas sadrži velike količine kiselina, kao što su limunska, maleinska i tartarinska kiselina koje su u svojim organskim oblicima velika pomoć kod probave i tjeranju na mokrenje.

Odličan kod kroničnog ili običnog kašlja.

Sok od ananasa jedan je od učinkovitih zamjena za sirup za kašalj, naročito ako se nikako ne možete riješiti kroničnog kašlja (ili ako ne želite piti sintetske mješavine u obliku sirupa za kašalj)! Ponovno, enzim bromelain posjeduje vrlo moćna antiupalna svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcije i uništavanja bakterija. Sve što trebate učiniti kod kroničnog kašlja je popiti čašu soka od ananasa.

Slikovni rezultat za glass of pineapple juice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »