Akutna upala srednjeg uha – Otitis media

otitis-media

 

Bol u uhu jedan je od najčešćih razloga posjeta pedijatrijskoj ambulanti. Obično se javlja u dojenčadi i djece predškolske dobi, mada nije izostavan kod starije djece i odraslih.

Kako i zbog čega nastaje?

Iz srednjeg uha vodi tanka cijev, zvana EUSTAHIJEVA TUBA koja pod normalnim okolnostima obavlja drenažu srednjeg uha odvozeći sadržaj koji se tamo stvara preko nosnih kanala do ždrijela. Kada su sluzne opne Eustahijeve tube natečene i upaljene, uslijed prehlade, alergije ili nekog drugog faktora, Eustahijeva tuba će biti začepljena i neprohodna što će dovesti do nakupljanja tekućine. Ta je tekućina u početku prozirna i rijetka te vrlo brzo gusta i obojena, što govori o nastanku bakterijske infekcije. U Eustahijevoj tubi gdje se pod normalnim uvjetima nalazi zrak sada je gusta tekućina koja stvara pritisak na srednje uho, što slijedi bolovima u uhu i povišenoj temperaturi.

Zašto je akutna upala uha češća kod djece i dojenčadi?

Akutna upala uha najčešća se razvija kod djece i dojenčadi jer je njihova Eustahijeva tuba manja i uža od one u odrasle osobe i zbog toga više podložna začepljenosti i upalama. Javlja se uglavnom u periodima kada su prehlade učestalije – zimi i početkom proljeća, ali i kod naglih promjena vremena pa upala uha nastane za vrijeme ili neposredno nakon prehlade. Upalu mogu prouzročiti i neki drugi faktori kao što su: alergije, višak sluzi i sline proizvedene za vrijeme nicanja zubi, inficiran ili obrastao adenoid („treća mandula“), prelazak s manjih na veće visine (primjerice pri uzlijetanju zrakoplova), duhanski dim i drugi iritansi.

Kako prepoznati upalu kod djece ispod šest mjeseci starosti?

Dijete koje je razvilo upalu srednjeg uha obično je nemirno i vrpolji se, ima učestale napadaje plača i razdražljivo je, povlači uši, trlja ih, povraća ili ima proljev te može imati gubitak sluha ili zaglušenost zahvaćenog uha koja prolazi zajedno s upalom.

Uz obaveznu suradnju s liječnikom (predočenje liječničkih nalaza), u magoleumu uspješno koristim fitoterapijsku lokalnu terapiju u obliku kapi za uši koje sadrže ne iritirajuća antibakterijska ulja za reguliranje stvaranja cerumena. Ovisno o djetetovom stanju i dobi, po potrebi koristim i oralnu terapiju antibakterijskim uljima kao nadopunu lokalnoj terapiji.

Vrlo je važno KONZULTIRATI LIJEČNIKA ukoliko je dijete mlađe od 6 mjeseci koji će postaviti točnu dijagnozu i liječenje. Starija djeca koja nemaju temperaturu višu od 39 °C, vrlo jake bolove ili druge zdravstvene probleme mogu se liječiti kod kuće. Ukoliko ne dođe do poboljšanja stanja u roku od 24 – 48 sati, razmisliti o antibiotskoj terapiji.

Fitoterapija se u ovom slučaju smije kombinirati s klasičnim lijekovima.

KRONIČNA UPALA UHA je akutna upala koja se nije do kraja izliječila ili se često vraća. Tekućina u srednjem uhu može postati izrazito gusta, toliko gusta da pritišće kosti srednjeg uha. Kronična upala uha može prouzročiti trajna oštećenja sluha i uha pa je stoga jako važno da se akutne upale izliječe dokraja. Djecu i dojenčad manje pogađaju kronične upale.

U NARODNOJ MEDICINI koristi se biljka čuvarkuća (Sempervivum tectorum) koja raste na našim podnebljima i vrlo je djelotvorna i ugodna.

Biljni lijek za otitis media biljkom čuvarkućom:

Iz lista se iscijedi sok.
Nježno se ugrije na 37 – 40 °C.
1 – 3 kapi nakapati u slušni kanal.

Koristiti 2 – 3 puta dnevno, uvijek svježe napravljeno.

Uz djelovanje na upalu u samom uhu obavezna je DEKONGESTIJA NOSA. Ona se obavlja običnom fiziološkom otopinom kako bi se smanjilo oteknuće sluznice nosa te povećala prohodnost nosnih kanala kako bi se nakupljeni sadržaj iz srednjeg uha drenirao do ždrijela i upala počela smirivati.

Biljka koja jasno pokazuje pomoć kod dišnih infekcija je korijen bijelog sljeza (Althea officinalis L.) i u fitoterapiji se često koristi u obliku macerata i kapi za nos.

Receptura za blag i djelotvoran macerat od korijena sljeza:

5 – 7 g korijena bijelog sljeza.
250 ml mlake vode.

Ostaviti poklopljeno 2 sata.
Procijediti i piti 3 puta na dan i/ili koristiti kao kapi za nos (raspršiti sprejalicom ili špricom) direktno u nos.

Ovako napravljene kapi od korijena bijelog sljeza VRLO SU DJELOTVORNE za izvlačenje sluzi iz začepljenih nosnih kanala, a ujedno su vrlo blage i sigurne za dojenčad.

Kod čestih pojava i ponavljajućih upala, pomoći treba cijelom organizmu i imunološkom sustavu.

Sve najbolje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »