Zašto trebamo probiotike i prednosti vodenog kefira

Zašto trebamo probiotike4

Uzimanje probiotika je, bez pretjerivanja vjerojatno jedna od najboljih intervencija koje možemo napraviti da ostanemo zdravi ili da povratimo svoje zdravlje. To je zato što su ta, 2 kilograma teška mala „stvorenja“ u našim crijevima u velikoj mjeri naš imunološki sustav. Oni su ključ našeg postojanja!

Lijepa simbioza.

Savršena veza između nas i naših bakterija je ona gdje se međusobno održavamo sretnima, imajući na umu da njima za sreću treba manje od nas samih. Sve što žele je malo svjetla koje će im dovesti stanice kriptokroma (fotoreceptori za plavu svjetlost u očima), nakon boravka na suncu, ali i pri umjetnoj rasvjeti. Malo šećera ih također čini sretnima (onog organskog, koji se nalazi u voću i povrću), a zadnja istraživanja pokazuju da također vole reproduktivne hormone, što znači da trebamo dvostruko voditi računa o zdravlju hormona u vidu zdrave prehrane i zdravog stila života. Dajmo im te tri stvari i one će biti sretne.

Ono što želimo od naših bakterija je da nam budu besplatni tjelohranitelji, koji će biti spremni ići u rat da nas obrane od štetnih bakterija i virusa, uzročnika bolesti i drugih stranih osvajača. Dok su bakterije u stanju pobjeđivati te ratove, mi ćemo biti zdravi i sposobni za održavanje svojih pozitivnih izgleda. Također želimo da nam naše bakterije pomažu u probavljanju hrane koje jedemo te da su hranjive tvari iz nje apsorbirane i dobro iskorištene.

Što može poći po zlu?

Vjerojatno najgora stvar koja se može dogoditi da uništi ovu sretnu vezu je uzimanje antibiotika. Antibiotici ubijaju naše tjelohranitelje zajedno s našim neprijateljima. Kada naši tjelohranitelji leže mrtvi, mi nemamo zaštitu. Naša probava trpi, doživljavamo probavne tegobe karakterizirane grčevima u probavnom traktu, plinovima, podrigivanjem, zatvorom ili proljevom te drugim sličnim tegobama.

toxic-aple

Ukoliko naša probava postane jako loša, postat ćemo pothranjeni. Naše tijelo neće dobivati nutrijente koji su mu potrebni i zdravlje će nam se početi pogoršavati. Ta nas situacija može postaviti za glavne kandidate zadobivanja degenerativnih bolesti zajedno s činjenicom da smo tako širom otvoreni zarazama od parazita i drugih neželjenih mikroorganizmima. Čak i ako ne koristite antibiotike, sigurno ste čuli da se bakterije mogu toliko opustošiti da više ne mogu obavljati svoju funkciju.

Pesticidi iz hrane koju jedemo i klor iz vode koju pijemo polako truju dobre bakterije i s vremenom naš crijevni trakt može postati jednako tako lišen dobre crijevne flore, kao da smo uzimali antibiotike. Kada se to dogodi, neprijateljski mikroorganizmi kao što su bakterije, kvasci i gljivice koje uzrokuju bolesti, otvaraju „shopping centar“ u našem probavnom traktu. Tada imamo problem jer ih je vrlo teško deložirati.

Zašto su probiotici toliko važni?

Probiotici su prijateljske bakterije slične onima u ljudskim crijevima, naročito onima u crijevima dojene djece, odnosno kasnije odraslih osoba kojima je, preko majke osigurana prirodna zaštita protiv mnogih bolesti. Većina prijateljskih bakterija dolazi iz grupa Lactobacilli i Bifidobakterije u čijim skupinama postoji više različitih vrsta bakterija. Neki su probiotici i prijateljski kvasci.

berry smoothie

Lactobacillus Acidophilus

Uzimanje probiotika je način da se naša crijevna flora održava snažnom kako bi uvijek bila spremna da nas brani. To je najbolji način obnove bakterija koje su uništene od strane pesticida i klora. Ako uzimamo antibiotike, uzimanje probiotika je još važnije jer najvjerojatnije imamo neprijateljske bakterije koje nam žive u crijevima s kojima naša oslabljena crijevna flora dobrih bakterija teško izlazi na kraj. Uzimanjem probiotika povećat ćemo i ojačati dobru floru što će joj omogućiti da izbaci uljeze.

Sokovi od vodenog kefira možda su najbolji način uzimanja probiotika.

Ljudi koji ne žele ili ne mogu konzumirati mliječne proizvode mogu vodenim kefirom osigurati probiotike bez potrebe za mliječno uzgojenim kulturama (mliječni kefir) ili onima uzgojenim u čaju, zbog sadržaja teina, kao što je kombucha. Ukoliko je pravilno izrađen, ovaj će napitak sadržavati cijelu vojsku prijateljskih bakterija koje s lakoćom možemo uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Napitak od vodenog kefira lagano je gazirano piće koje utažuje žeđ, daje prirodnu snagu organizmu, jača imunitet i čisti organizam bez podizanja tlaka, šećera i drugih štetnih nuspojava.

Zbog toga što se radi o prirodnim probioticima naše ih tijelo rado prihvaća i ugrađuje. Dok prijateljske bakterije i kvasci iz vodenog kefira uništavaju patogenu crijevnu floru, istovremenu daju dovoljno vremena našoj dobroj flori da se obnovi i ponovno nastani. Zbog tog se procesa na početku mogu javiti prolazne probavne tegobe u obliku nadutosti, plinova ili češće stolice, zbog čega se ne treba uzrujavati jer je to samo pokazatelj da je obnova crijevne flore započela. Ukoliko nam to doista smeta, dovoljno je samo smanjiti dnevnu dozu napitka dok simptomi ne prestanu.

TIBI – Spiruginger & Spirutepache – samo 1-2 dL prije jela za zdravlje i sretnu probavu!

TIBI – Spiruginger & Spirutepache – samo 1-2 dL prije jela za zdravlje i sretnu probavu!

Iz razloga što je vodeni kefir uravnotežena i hranjiva namirnica, koristi se kod pacijenata koji boluju od AIDS-a, sindroma kroničnog umora, herpesa, kandide i raka. Ima smirujući i sedativan učinak na živčani sustav te je koristan za osobe s poremećajima spavanja, depresije i ADHD. Vodeni kefir, ukoliko se koristi redovno pospješuje zdravo pražnjenje crijeva i pomaže u smanjenju nadutosti. Vodeni kefir također smanjuje potrebu za prejedanjem, omogućujući tijelu da se osjeća uhranjenim i uravnoteženim.

Za održavanje zdrave crijevne flore, napitak od vodenog kefira pije se svakodnevno. Dovoljna je jedna čaša napitka od 1 – 2 dl za održavanje, odnosno do 1 litre napitka (i više) kod nekog zdravstvenog stanja kojemu treba pomoć i sanacija.

Ovdje mogu samo zaključiti kako su Magoleum organski sokovi vodenog kefira Tibija definitivno najbolji odabir ove vrste napitka. Njegova formula nastajala je više od godinu dana, svakodnevno se usavršavala osluškujući vas, vaše želje, komentare i kritike, ali i kulturu tibicosa. Danas svjedočimo Tibiju koji je potpuni sklad između ljekovitosti, potpore pothranjenom organizmu i dobrog okusa. Ljekovitost se osjeća već kod prve konzumacije, toliko je snažan!

Sve najbolje

Ukoliko ste ovaj tekst o prednostima probiotika i vodenog kefira našli korisnima, zahvaljujem na komentiranju, share-anju i lajkanju s prijateljima i obitelji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »