ZAŠTITIMO SE OD OTROVA IZ PLASTIKE

Plastika

 

Svi smo negdje barem jednom čuli kako je plastika loša i da bismo ju trebali izbjegavati. No jesmo li zaista svjesni ozbiljnosti otrova koji se luče iz plastičnih posuda i drugih stvari otkrit će svatko za sebe nakon što pročita slijedeći tekst.

Zahvaljujući sustavu numeriranja prilikom izrade plastičnih proizvoda, za svrhu recikliranja možemo razborito odrediti sadrži li dotični proizvod otrove koje trebamo izbjegavati. Treba imati na umu da plastika može sadržavati i cijeli niz drugih kemikalija koje nisu označene, a koje isto tako mogu biti štetne pa je općenito najbolje potpuno izbjegavati plastiku. OK, postoji sedam vrsta petrokemijskih smola (dobivenih od naftnih derivata – ulja ili plina) koje se koriste za izradu plastičnih proizvoda. Od tih sedam vrsta, tri MORAMO svakako IZBJEGAVATI.

Broj 3 je polivinil klorid – PVC, također poznat kao vinil. Ova „otrovna plastika“ loša je zbog prisutnosti DEHA, plastifikatora, odnosno omekšivača plastike koji se koristi prilikom proizvodnje PVC-a. Prema Agenciji za zaštitu okoliša, dugotrajna izloženost DEHA potencijalno uzrokuje smanjenje tjelesne težine i koštane mase, oštećenje jetre i testisa te rak. Zabilježena su izvješća o negativnim zdravstvenim reakcijama djece koja su žvakala meke plastične igrače od PVC-a. Proizvodnjom i spaljivanjem PVC-a također se oslobađaju kancerogeni dioksini u okoliš i u prehrambeni lanac. Iako PVC nije najčešći oblik plastike koji se koristi za spremanje hrane, ipak postoji te se također često koristi u plastičnim folijama.

Reciklirajući broj 7 uključuje nekoliko vrsta plastike (spada pod kategoriju “ostalo”), no uglavnom se radi o polikarbonatu. Problem s polikarbonatom je što u sebi krije bisfenol A (BPA). Studije na laboratorisjkim životinjama su pokazale da BPA oštećuje reproduktivni sustav jer ometa djelovanje spolnih hormona. Zbog svoje sposobnosti oponašanja ljudskog hormona estrogena BPA uzrokuje i druge ozbiljne zdravstvene posljedice te ga povezuju s rakom prostate i rakom mliječnih žlijezda, ranim početkom puberteta i manama reproduktivnih organa. Buduće majke i dojilje moraju znati da se BPA kemikalije prenose putem krvi i mlijeka direktno do bebe.

Postoji puno studija koje jasno ukazuju na opasnosti BPA, no plastična industrija i dalje govori da je neopasan. FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) priznaje da neki sastojci koji se koriste u plastici mogu iscuriti u hranu, ali da su te količine sigurne. Pazite, ovdje se radi o naftnim nusproizvodima i toksičnim kemikalijama u vašoj hrani i piću!

Broj 6 – polistiren – razne posude i čaše od stiropora, kutije za jaja. Polistiren je izrazito opasan po okoliš i naše zdravlje, naročito ako se koristi s vrućim tekućinama ili hranom jer toplina razbija polistiren u otrovni stiren. Take away industrija mahom koristi ovu vrstu posuda.
Slijedeći popis navodi sve otrove koje sadrže određene plastike označene brojevima od 1 – 7:

1 polietilen tereftalat (PETE)
2 polietilen visoke gustoće (HDPE)
3 vinil, polivinil klorid (PVC)
4 polietilen niske gustoće (LDPE)
5 polipropilen (PP)
6 polistren (PS)
7 ostalo (uključuje polikarbonate, akril, polimliječnu kiselinu, stakloplastiku)

Kada nemamo izbora i moramo koristiti plastiku, broj 1, 2, 4 i 5 su sigurniji izbor za koristiti s hranom i pićem.

Naučite prepoznati polikarbonatnu plastiku (broj 7) kako biste ju mogli početi izbjegavati. Ona je tvrda i prozirna, a najčešći proizvodi sačinjeni od polikarbonatne plastike su posude za spremanje hrane, bočice za bebe, boce za vodu, zdjele, pribor za jelo te obloge unutar pakiranja hrane i pića.

Nemojte u plastične posude stavljati vruću hranu ili piće. Svi se toksini ispuštaju u većim količinama pri visokim temperaturama. Iz istog razloga NIKADA nemojte zagrijavati hranu u mikrovalnim pećnicama u plastičnim posudama! Najbolje bi bilo da uopće nemate mikrovalnu pećnicu.

Izbjegavajte plastične vrećice i folije. U Americi postoje folije bez BPA i PVC, no nisam baš sigurna da ih ima kod nas jer nismo počeli zahtijevati (ako netko slučajno zna, neka mi obavezno javi). 90% ljudi koje sam upitala znaju li što je to BPA odgovorilo je negativno. To je zastrašujući podatak jer pokazuje da nam mogu podvaliti sve i svašta!

Ono što ja recimo koristim u svom kućanstvu kao izvrsnu zamjenu za plastične posude su reciklirane staklenke hrane. Mogu se dobro zatvoriti, mogu se napuniti vrućim sadržajem, nema neugodnih mirisa po plastici pa znam 100% da ne jedem hranu pomiješanu s naftom, dobro se skladišti u hladnjaku, može se oprati u perilici posuđa. Plastiku koju sam imala sam ili reciklirala ili koristim za stvari koje nisu hrana.

Evo i kratkog objašnjenja što se krije iza ostalih brojeva:

Broj 1 – antimon

Opasan otrov kojega nalazimo u PET plastičnim bocama, još zvanim polietilen. Ispušta se u većim količinama s toplinom pa ako ostavite svoju plastičnu bocu s vodom ljeti u vrućem autu ili uzmete sa sobom na plažu i ostavite na suncu voda će biti prepuna ovog otrova.

Broj 2 – polietilen visoke gustoće

Ne tako česta plastika, koristi se uglavnom za velika pakiranja mlijeka i sokova u ambalaži s ručkom. Ne sadrži BPA, ali može izlučivati kemikalije koje oponašaju estrogen.

Broj 3 – ftalat

Još jedan toksin kojega moramo biti svjesni je ftalat koji može izazvati rak, hormonsku neravnotežu, alergije i druge zdravstvene tegobe. Koriste se u mnogim plastikama i vinilu kako bi ih napravili savitljivima. Ovi toksini su se pokazali da se ne izlučuju samo kroz prehrambene posude, već i kroz druge proizvode i to direktno kroz kožu. Ova se plastika koristi u autima, dječjim igračkama, seks igračkama i medicinskom priboru.

Broj 4 – polietilen niske gustoće

Uglavnom vrećice. Ne sadrži BPA, ali može izlučivati kemikalije koje oponašaju estrogen.

Broj 5 – polipropilen

Polipropilen se koristi u slamkama, posudama od jogurta, mekanim posudama za ketchup i slično te medicinskim bocama. Dok se polipropilen smatra manje rizičnom plastikom koja dobro podnosi temperaturu, najmanje je jedna studija pokazala da je polipropilenska plastika koja se koristila za laboratorijska ispitivanja izlučila najmanje dvije kemikalije.

Sve najbolje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »