Žene: Kako se nositi sa sezonskom depresijom i PMS-om

SAD

Ako se osjećate depresivno, ovo će pomoći.

Kako piše Alisa Vitti, autorica knjige WomanCode: Perfect Your Cycle, Amplify Your Fertility, Supercharge Your Sex Drive, and Become a Power Source, mijenjanje godišnjih doba može biti grubo. Tipični početak jeseni označava vremenske promijene sa sunčanog na tmurno s vremenskim nepogodama. S prvim tjednom rujna vraćamo se u realnost nakon godišnjeg odmora, povratkom u školu i na posao.

Promijene u nama – naše vlastito tijelo i um – također tmurno i s vremenskim nepogodama. Borimo se s dodatno jakim PMS-om zbog menstruacije koja kasni i osjećamo depresivne učinke poremećenih hormona u kombinaciji nedostatka sunca i vanjskog atmosferskog tlaka.

Rezultat: puno se teže budimo ujutro, motivacija nam je na izazovu trebamo li (od)raditi išta više od osnovnog, žudimo za ugljikohidratima i misli su nam raspršene. Baš bezveze.

Alisa tvrdi kako joj se čini da nije sama kada priča o takvim simptomima, i osobno dodajem da se potpuno slažem s njom.

Ako se već neko vrijeme ne osjećate dobro, imate nepravilne cikluse, ako trenutno imate ili ste imali depresivne simptome kao što su loše raspoloženje i manjak energije, poteškoće sa spavanjem i fokusiranjem, tada su velike šanse da na vas utječu trenutne vremenske promijene u prirodi. Moguće je da imate „sezonski afektivni poremećaj“ (Seasonal Affective Disorder (SAD)). Suočavanje sa sezonskim afektivnim poremećajem i PMS-om u isto vrijeme može biti potpuno iscrpljujuće.

Alisa nam daje nekoliko dobrih taktika kako proći kroz ovu predmenstrualnu depresiju, kao i kako ju spriječiti u budućnosti. S obzirom na doba godine, na nas može početi utjecati sezonski afektivni poremećaj, čineći simptome PMS-a još gorima, stoga je važno pripremiti se, odnosno spriječiti ga.

Evo nekoliko istraživanja i praktičnih alata kojima se možemo početi koristiti već danas!

Zašto se javlja predmenstrualna depresija i sezonski afektivni poremećaj

Predmenstrualna depresija i sezonski afektivni poremećaj javljaju se zbog niske razine hormona serotonina i melatonina. Serotonin nastaje u našem tijelu iz prekursora aminokiseline triptofan, dok se melatonin pretvara iz serotonina noću, uz pomoć epifize. Iz tog razloga, niska razina serotonina daje nisku razinu melatonina, što uzrokuje poremećaje s našim ciklusom spavanja i dodatno pridonosi depresivnim osjećajima.

Oduzmemo li tome redovitu dozu sunčevog svjetla s oblačnim vremenom, situacija postaje još gora. Sunčeva svjetlost povećava proizvodnju serotonina, kao i proizvodnju D vitamina koji pomaže u održavanju razine serotonina. Također treba spomenuti da kortizol – hormon stresa, može utjecati na proizvodnju serotonina, stoga ako u gornju „mješavinu“ ubacimo i stres, problem će se pogoršati.

Kako se nositi sa sezonskom depresijom i PMS-om

Ovdje je navedena lista najneophodnije hrane i preporuka za promijene životnog stila koji će vam pomoći u borbi protiv navedenih problema.

Jedite dobre stvari. Posebno one koje sadrže aminokiselinu triptofan, a koja se nalazi u: puretini, piletini, morskim plodovima, jajima, heljdi, orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama. B6 je također važan za proizvodnju melatonina i proizvodnju progesterona (esencijalan u borbi protiv PMS-a!). Za početak si možete pomoći s B6 dodatkom prehrani i s vremenom povećavati hranu spomenutu gore, bez potrebe za unošenjem dodataka.

Osvijetlite svoj život. Ujutro, kada ustanete iz kreveta, odmah otiđite u šetnju! Probuditi svoje tijelo prirodnim svjetlom jedna je od najboljih stvari koje možemo učiniti za promijenu raspoloženja i  mjesečni ciklus. Ako je šetnju teško izvesti u mjestu u kojem živite, nabavite prirodnu žarulju ili neku od ovih sjajnih gadgeta:

Dodajte ritam u svoj život. Ritam je esencijalan. Odaberite neki način na koji ćete gibati svoje tijelo. Da li će to biti ples i kretanje tijela plesnim pokretima ili ćete pronaći vježbe koje će vam jednostavno donositi užitak, na vama je da pronađete „ono najbolje“, što vam odogovara. Također općenito uđite u ritam sa svojim rasporedom. Buđenje i odlaženje na spavanje u isto vrijeme, jednako kao i objedovanje i vježbanje u otprilike isto vrijeme svaki dan uvelike poboljšava cirkadijane ritmove u našem tijelu, što će pomoći u regulaciji ciklusa spavanja te menstrualnog ciklusa.

Postanite aktivn(ij)i i ispod popluna. Smanjenje sunčeve svjetlosti i hladnije vrijeme koje doživljavamo s dolaskom jeseni i zime, odlični su izgovori da pojačate „toplinu“ u krevetu. Da, Alisa aludira na seks, s partnerom ili solo. Prednosti orgazma su nevjerojatne! Samo to učinite!

Učinite svoju društvenu mrežu stvarnom. Skinite se s facebook-a i krenite u stvaran, osobni kontakt s ljudima! Moguće je da niste sami i da postoje drugi ljudi koji se slično osjećaju. Uzimanje telefona i razgovor s prijateljicom može biti najbolji mogući lijek. Ostanite povezani.

Oponašajte djecu. Kada ste posljednji put naslikali sliku ili napravili kolaž iz starih slika iz časopisa? Dodajte umjetnost i kreativnu energiju u svoj život, uključivanjem u aktivnosti koje vas čine da se ponovno osjećate kao dijete. Samo zabave radi.

I za kraj, smoothie recept koji je bogat hranjivim tvarima koje jačaju stvaranje serotonina!

Smoothie recept “Tekuće sunce” 

Ovaj smoothie prepun je namirnica bogatih triptofanom i B6 (banana, lan), proteinima, antioksidantima i hranjivim tvarima koje pružaju podršku za suzbijanje PMS-a, sezonskog afektivnog poremećaja i depresije (jeste li znali da kurkuma povećava proizvodnju progesterona, poboljšava vaskularno zdravlje, zdravlje jajnika i protuupalna je?).

½ banane

1 prepuna žlica mljevenog lana

1 žličica proteinskog praha bjelanjka ili graška

1 šaka smrznutih borovnica

½ žličice kurkume u prahu

½ žličice praha chlorelle

1 šalica vode ili bademovog mlijeka ili kombinacija.

Pomiješajte sve zajedno. Poželjno je popiti ga na suncu :)

Sve najbolje

Izvor: http://www.floliving.com/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »