Tibicos – vodeni kefir

tibicos

Zbog svog dojmljivog sastava broji kao jedna od deset najboljih ne mliječnih namirnica. Meni se odmah dopala i u mom domu ovo je svakodnevni napitak – pijemo ga na litre! Ima okus po blago gaziranoj limunadi, a toliko je ukusan da ga i djeca rado prihvaćaju. Naravno, ako ste dosad naviknuti na pretjerano slatke, šećerne napitke, moguće je da će vam trebati malo vremena da se naviknete na okus, no ovaj napitak BEZ PREMCA nudi zdravu alternativu komercijalnim napicima te zamjenjuje ispijanje šalica kava tijekom dana. Radi se o čudesnom Tibicos-u ili Tibi-ju, kod nas zvanom VODENOM KEFIRU. Možete ga još naći pod nazivom japanski kristali, biserne suze ili kaspijske alge. Vodeni kefir se jednostavno priprema, a nastaje ubacivanjem kefirne simbioze blagotvornih kultura bakterija i gljivica u zašećerenu vodu, gdje spomenute bakterije i kvasci prisutni u zrncima metaboliziraju šećer i pretvaraju ga u octenu kiselinu, što mu daje lagano šumeći efekt.

Sastav zrnaca i kratka povijest

Kefirna zrnca su male, prozirne i želatinaste strukture koje se sastoje od miješanih gljivica i bakterija, uključujući i LACTOBACILLUS BREVIS i LACTOBACILLUS HILGARDII, što im daje njihov karakterističan izgled kristala. Ako su pravilno njegovana i redovno kultivirana, proizvodit će prekrasan PROBIOTIČKI NAPITAK te se neograničeno nastaviti razmnožavati.

Zrnca vodenog kefira, kojeg su prije nekoliko tisuća godina otkrili pastiri s područja Kavkaza, koristila su se svakodnevno kao ljekoviti pripravak za povećanje dugovječnosti u plemenima tog područja. Ovu šamansku intuiciju istražila je i suvremena znanost, a rezultati studija potvrdili su da kefirna zrnca sadrže široku paletu korisnih bakterija i gljivica koje podržavaju probavu, čiste i otklanjaju toksine iz organizma te da napitak sadrži i korisne vitamine, minerale, aminokiseline i enzime.

Znanstveni dokazi o dobrobiti vodenog kefira na zdravlje čovjeka:

 • Jača imunološki sustav (čak i kod AIDS-a), dobar kod sindroma kroničnog umora, herpesa, kandide, kod autoimunih bolesti i raka.
 • Poboljšava rad probave, smanjuje nadutost, pročišćava crijeva.
 • Prekida loše navike – smanjuje želju za rafiniranim šećerom i junk hranom.
 • Čisti jetru, jača kosti i smanjuje bolove u kostima i zglobovima, poboljšava vid, ispire endokrine žlijezde (epifiza, hipofiza, štitna žlijezda, prsna žlijezda ili timus, nadbubrežna žlijezda, gušterača, jajnici, testisi) te može pomoći u promicanju zdravijeg menstrualnog ciklusa i odgoditi ranu menopauzu.
 • Elektroliti pomažu živčanom sustavu kod poremećaja spavanja, depresije, ADHD (poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje) i autizma.

Recept za izradu vodenog kefira

Postoje brojni recepti pripreme vodenog kefira, a s vama ću podijeliti svoj. Umjesto bijelog šećera može se koristiti nerafinirani šećer te se dio vode može zamijeniti svježe iscijeđenim sokom (ne kupljenim jer zbog pasterizacije postoji mogućnost razvijanja pljesni). Sokovi i smeđi šećer obojiti će zrnca kefira, no to im neće umanjiti učinkovitost. Može se dodati i suho voće zbog okusa, no ja koristim samo limun. Obavezno koristiti drveni ili plastični pribor (po mogućnosti bez BPA), nikako ne metalni jer će ih metal oslabiti, odnosno uništiti.

Moja prva verzija izrade – odlična za početnike:

 1. U čistu veliku staklenku od krastavaca (ili slično) ubacim kefirna zrnca, otprilike 2 – 3 prsta debljine.
 2. Na njih direktno usipam šećer tako da ih prekrije te ubacim pola organskog i dobro očišćenog limuna s korom (nemojte koristiti one iz Konzuma i sličnih trgovina jer je kora prepuna pesticida! U tom slučaju radije koristite samo sok od limuna).
 3. Prelijem pročišćenom vodom, ali ne do vrha, već ostavim 2 – 3 prsta zraka.
 4. Promiješam drvenom kuhačom koju koristim samo za to, prekrijem staklenku gazom koju učvrstim gumicom i ostavim dva dana na kuhinjskom pultu, zaštićenu od sunca.
 5. Nakon dva dana provjerim i ako je još uvijek slatko i nema malih mjehurića na površini, ostavim još jedan dan. Brzina fermentacije ovisi o temperaturi zraka, što znači da će za toplijeg vremena brže fermentirati i obrnuto.
 6. Dobiveni napitak procijedim od zrnaca koristeći plastično cjedilo, pretočim u staklene boce i čuvam u hladnjaku. Bocu koju koristimo držim vani na sobnoj temperaturi. Ukoliko volite više gazirana pića dobiveni kefir možete uliti u recikliranu bocu od piva (ili nekog drugog pića, najčešće je to pivo) sa swing top zatvaračem (to je onaj zatvarač koji kad se otvori visi s boce i može se ponovno hermetički zatvoriti), nikako ne do vrha te ostaviti U HLADNJAKU još jedan do dva dana. Takav napitak će postati jače gaziran, a prilikom prvog otvaranja savjetujem da to radite iznad sudopera jer zna izaći dosta eksplozivno :) .

Kefirna zrnca, koja su se sada udvostručila, prebacim u nove staklenke i ponovim postupak. Ako vam je previše, višak zrnaca poklonite, prodajte ili umiješajte u jogurt, smoothie (frape) ili sok od svježe iscijeđenog voća i povrća. Imajte na umu da zrnca radikalno mijenjaju crijevnu floru te je potreban oprez kod ljudi koji nisu skloni redovnom čišćenju debelog crijeva. Zato je najbolje početi s malim količinama i postepeno povećavati.
Ukoliko odlazite na put, zrnca kefira možete ostaviti u hladnjaku u zaslađenoj vodi 5 – 7 dana. Nakon toga postoji velika mogućnost od razvijanja pljesni.

Želim vam ugodno pijuckanje!

Sve najbolje

3 thoughts on “Tibicos – vodeni kefir

  1. Gordana Post author

   Pinkis, ne. Radi se o drugačijim zrncima od onih koja se upotrebljavaju za mliječni kefir.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »