Superhrana: sirovi kakao (Theobroma cacao)

RawKakao

Sirovi kakao jedna je od fantastičnih namirnica prirode, koja zbog sadržaja minerala i široke lepeze jedinstvenih i različitih sastojaka s pravom nosi ime Superhrana.

Nutritivne vrijednosti sirovog kakaa

Broj jedan izvor magnezija na svijetu od bilo koje hrane na planeti!

Sadrži najveću koncentraciju antioksidanata od bilo koje hrane u svijetu!

Iznimno bogat slijedećim elementima:

 • Krom – pomaže u održavanju normalne razine šećera u krvi.
 • Anandamid – molekula blagostanja. Pripada klasi bioaktivnih lipida. Stvara osjećaj radosti, velikog zadovoljstva, opuštenosti, regulira raspoloženje, apetit i spavanje, a vjeruje se da igra značajnu ulogu na hormonsku ravnotežu reproduktivnog sustava.
 • Teobrominpomaže kod srčanih bolesti kao što su angina pectoris i prevencija infarkta srca. Dobar je diuretik te snizuje visoki krvni tlak.
 • Manganpomaže stvaranju vezivnog tkiva, kostiju, faktora zgrušavanja krvi i spolnih hormona. Također igra ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, apsorpciji kalcija, regulaciji krvnog šećera, moždanoj i živčanoj funkciji.
 • Cink – nalazi se u mozgu, mišićima, kostima, bubrezima, jetrima, prostati i oku. Presudan za održavanje jakog imuniteta, proizvodnju proteina i DNK, u trudnoći i kod djece za rast i pravilan razvoj, zacjeljivanje rana te osjeta mirisa i okusa.
 • Bakar – mineral koji je tijelu potreban za stvaranje hemoglobina, mijelina, kolagena i melanina. S vitaminom C sudjeluje i u proizvodnji elastina. Bakar može djelovati i kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala te kao pro-oksidans u stvaranju slobodnih radikala koji sudjeluju u razvoju Alzheimerove bolesti i cervikalne displazije.
 • Omega-6 masne kiseline – esencijalne masne kiseline. zajedno s omega-3 masnim kiselinama ključne su za razvij moždanih funkcija, rast i razvoj, stimuliraju rast kose i kože, zadržavaju zdravlje kostiju, reguliraju metabolizam i održavaju reproduktivni sustav.
 • Fenetilamin (PEA) – neurostimulator i neurotransmiter našeg centralnog živčanog sustava. Kemijski spoj sreće i zadovoljstva kojeg tijelo proizvodi kada smo zaljubljeni.
 • Triptofan – esencijalna aminokiselina. Glavna mu je uloga izgradnja proteina (bjelančevina) te serotonina (regulira funkcije poput fine mišićne kontrakcije, regulacije temperature, apetita, osjećaja boli, ponašanja, krvnog tlaka i disanja. Kada je u ravnoteži, daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti. Previše ili premalo serotonina dovodi do abnormalnih mentalnih stanja, poput depresije. Smatra se da ima ulogu u patogenezi migrene), melatonina (hormon koji proizvodi epifiza. Regulira druge hormone i cirkadijalni ritam organizma (unutarnji 24-satni “sat”).  Kad je mrak, tijelo proizvodi više melatonina, a kad je svjetlo, proizvodi ga manje) i niacina (vitamin B3 koji je potreban za konverziju ugljikohidrata u masti i razgradnju alkohola. Regulira razinu kolesterola).
 • Serotonin – vidi pod Triptofan.
 • Kalcij - najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Neophodan za izgradnju kosti (štiti od osteoporoze) i zubi, grušanje krvi, prijenos živčanih impulsa te kontrakciju mišića.
 • Vitamina A, B, C i E
 • I još više!

Suprotno od popularnog vjerovanja kakao sadrži vrlo malo, ako uopće kofeina. Klinički je demonstrirano da kakao ne podiže šećer u krvi na jednak način kao napici koji sadrže kofein. Kakao je također vrlo učinkovit u prirodnom podizanju energije.

Prema kineskoj medicini, kakao je povezan sa srcem, bubrezima i slezenom.

Sve najbolje!

Gordana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »