Superhrana: Maca (Lepidium mayenii)

Maca

Općenito

Maca je kultivirana visoko u Andama Perua u ekstremnim klimatskim uvjetima pod ledenim vjetrom i jakim suncem, na mjestima gdje ne uspijeva nijedna druga kultura. Iako postoji već više tisuća godina, njezine su zdravstvene koristi tek nedavno otkrivene svijesti razvijenog svijeta.

Također znana kao Peruanski ginseng ova repolika biljka, latinskog naziva Lepidium mayenii spada u porodicu krstašica s izdržljivim gomoljastim korijenom i malim listovima koji rastu odmah uz tlo. Maca se uzgaja isključivo na nadmorskoj visini od 4.000 – 4.500 metara u Andama centralnog Perua.

Maca se tradicionalno koristila zbog svojih prehrambenih i ljekovitih svojstava od negdje 1.300 godine prije Krista. Inka ratnici znali su da maca korijen može povećati njihovu izdržljivost te su jeli korijen prije odlaska u bitku. Maca je također povećavala njihovo seksualno zdravlje i muškost, a legenda kaže da se korijen mace skrivao od ratnika po povratku iz bitke kako bi time zaštitili žene.

Tijekom posljednjih 20 godina interes za macom se u mnogim dijelovima svijeta povećao, a od 2005. godine maca se smatra jednom od sedam zastava peruanskih proizvoda zbog svoje iznimne koristi koje može ponuditi čovječanstvu. Upravo je njezin gomoljasti korijen taj koji daje brojne zdravstvene koristi. Korijen se suši i melje u prah koji ima izvanrednu trajnost od otprilike sedam godina. Izvozi se kao prah, kapsule, tablete, brašno, liker ili u obliku ekstrakata.

Superhrana 

Maca snažno obiluje aminokiselinama, fitonutrijentima, zdravim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Pravilno samljeven prah sadrži gotovo 20 aminokiselina, od kojih sedam esencijalnih aminokiselina i otprilike 60% organskih ugljikohidrata. Jedna žlica mace prepuna je vlakana i proteina, što je četiri, odnosno pet puta više u usporedbi sa sirovim krumpirom.

Ova superhrana (namirnice koje su nabijene hranjivim tvarima i nude ogromni prehrambeni i ljekoviti potencijal) ima sposobnost povećanja energije i izdržljivosti, oksigenira krv, daje podršku proizvodnji neurotransmitera te jača spolni nagon. Bogata je vitaminima B skupine te sadrži vegetarijanski oblik B-12 vitamina. Sadrži visoku razinu bioraspoloživog kalcija i magnezija što je izvrsno za remineralizaciju.

Djelovanje

Znanstvenici i liječnici slažu se s činjenicom da je maca jedna od najoptimalnijih i prirodnih načina uspostave ravnoteže i podrške zdravom funkcioniranju endokrinog sustava (sustav žlijezda s unutarnjim lučenjem hormona). Maca zbog svojih adaptogenih kvaliteta sudjeluje u regulaciji zdrave proizvodnje hormona. (Adaptogen je metabolički regulator koji povećava sposobnost organizma na prilagodbu promjenama, bez štetnih posljedica po organizam).

Maca ne sadrži hormone. Ona pruža rijedak niz hranjivih tvari koje hrane endokrini sustav i podupiru nadbubrežne i štitne žlijezde na proizvodnju vitalnih hormona u odgovarajućim dozama, prilagođenim tjelesnim potrebama svakog pojedinca.

Macina sposobnost mijenjanja načina razmišljanja na pozitivno dolazi iz činjenice da djeluje izravno na hipotalamus i hipofizu. Hipotalamus nadzire niz životno važnih funkcija: tjelesnu temperaturu, srčano bilo, krvni tlak, hranjenje i pijenje, a uz to upravlja i aktivnošću autonomnog živčanog sustava i endokrinog sustava, ali također ima važnu ulogu i u emocijama i motivaciji. Hipofiza nadzire funkciju većine endokrinih žlijezda, a nju kontrolira hipotalamus. Osim toga, ima blagotvornu moć pomlađivanja iscrpljene nadbubrežne žlijezde, što pomaže organizmu da se bolje nosi sa stresnim situacijama.

Ovaj ljekoviti korijen može pružiti olakšanje simptoma menopauze i andropauze kod muškaraca (fenomen sličan ženskoj menopauzi – sniženje razine testosterona). Maca i na ovoj razini može usporiti proces starenja, pojačavajući funkcije hormonalnog sustava koji podržavaju idealne razine estrogena, progesterona, testosterona, DHEA (DeHidroEpiAndrosteron – prethodnik mnogih hormona) i ljudskog hormona rasta.

Vrste mace

Postoje različite vrste maca s bojama u rasponu od bijele do crne. Najpopularnije su žuta, crna i crvena zbog svojih dobrobiti. U kliničkim i laboratorijskim istraživanjima svaka vrsta mace pokazala je povoljan utjecaj na prehranu, plodnost, pamćenje i raspoloženje.

Crna maca ima bolje učinke na proizvodnju sperme u usporedbi sa žutom macom koja ima samo umjerene učinke.

Crvena maca međutim, nema utjecaja na proizvodnju sperme, no pokazala je učinak u smanjenju veličine prostate u štakora kojemu je hiperplazija prostate (benigno povećanje prostate) izazvana manjkom testosterona. Žuta maca je ovdje pokazala umjerene učinke, dok crna maca nije pokazala nikakve učinke.

Različite kliničke studije pokazale su da maca općenito ima povoljne učinke na energiju i raspoloženje, može smanjiti tjeskobu i poboljšati seksualnu želju. Maca se također pokazala u poboljšanju proizvodnje sperme, motilitetu (pokretljivosti) spermija i u povećanju volumena sjemena. Serumske razine testosterona, estradiola, LH (luteinizirajući hormon hipofize), FSH (folikulostimulirajući hormon hipofize) i prolaktin, nisu bili ometeni. Točni mehanizmi djelovanja još su uvijek nejasni, ali dosadašnja istraživanja jasno pokazuju da različite bioaktivne sastavnice mace doprinose pozitivnim kliničkim učincima.

Svaki gomolj mace, u prirodnom obliku sadrži više od 55 korisnih fito kemikalija koje imaju vrhunsku sposobnost podizanja raspoloženja i energije, ponekad i odmah nakon konzumacije.

Prah mace se može dodati u frape, topla ili hladna pića i lijepo se uklapa uz gotovo svu hranu. Okus joj je karakterističan, a opisuju ga da je blago nalik na okus grahama. Maca je divan emulgator i dobro uravnotežen okus optimalnog spoja i kombinacije organskih masti s organskim škrobom i prirodnim šećerima.

Kod kupnje mace obavezno kupujte od provjerenih proizvođača i odaberite onu organsku zbog najbolje kvalitete. Kao i s mnogim superhranama konzumirajte oprezno dok se tijelo ne navikne pa postupno povećajte dozu do 1 žlice dnevno.

Iako se navodi da je biljka sigurna za svakodnevno korištenje, ne koristite svakodnevno dulje od 3 mjeseca zbog mogućnosti pojave nesanice, nervoze, proljeva, povišenog krvnog tlaka. Ne uzimati s lijekovima i napicima koji u većoj količini sadrže kofein. Općenito, ako ste na nekoj terapije, savjetovanje s liječnikom je obavezno.

Sve najbolje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »