Superhrana: ĐUMBIR (Zingiber officinale)

Zingiber officinale

Porijeklo i rasprostranjenost

Tisućama godina ovaj se čudesan korijen koristi kao začin i lijek. Točno porijeklo nije poznato, no pretpostavlja se da potječe iz sjeveroistočne Indije. Danas se trajno uzgaja u tropskim zemljama, ali i Europi gdje se održao od srednjeg vijeka.

Đumbir se proizvodi i koristi u Aziji, ponajviše Indiji, ali i u arapskim zemljama, zemljama Commonwealth-a te Švedskoj.

Karakteristike

Iako ga znamo kao „korijen“, đumbir je zapravo podanak bogat škrobom, proteinima i lipidima. Sadrži puno esencijalnog ulja koje sadrži, između ostalog, gingerole za koje se drži da su zaslužni za njegov karakterističan okus, koji „pali“ i koji u organizmu djeluju protuupalno. Podanak „simbolizira ljudsku snagu koja se crpi iz zemlje, izvora bogatstva.“

Ljekovita djelovanja i svojstva

Indijska ga te tradicionalna Kineska medicina već preko 2000 godina koriste kod mnogobrojnih zdravstvenih stanja, a sve ga tradicionalne fitoterapije diljem svijeta redovito preporučuju kod probavnih tegoba, kao što je pomoć kod svih vrsta mučnina, bolova u trbuhu, gastritisa, čira na želucu ili kod proljeva. Osim navedenog vrlo je mudro i djelotvorno uzimanje đumbira kod reumatoidnog artritisa i drugih bolesti zglobova.

Đumbir regulira kolesterol u krvi, štiti jetru te potiče pražnjenje žučnog mjehura u dvanaesnik.

Đumbirova antioksidativna svojstva potiču i uravnotežuju naš imunološki sustav, štiteći organizam od bolesti i prehlada. U svojoj se tradicionalnoj prijestolnici, Indiji đumbir učinkovito koristi kao običajni, „bakin lijek“ kod prehlada i gripa. Naročito ljekovit učinak ima ukoliko ga se jednostavno uzima u čaju s limunom i medom, što ujedno učinkovito djeluje i na liječenje migrene.

Brojne studije pokazuju sposobnost djelovanja đumbira na uništenje gotovo svih vrsta stanica raka, posebice raka jajnika, dok su liječenjem đumbirom kancerogene stanice debelog crijeva usporene.

Ayurveda mu pripisuje i svojstva prirodnog afrodizijaka, dok fitoterapija često preporučuje uzimanje đumbira kao nadopunu terapije s drugim ljekovitim biljkama, zbog njegovog svojstva pojačavanja učinka terapije.

Primjena i doziranje

Redovito se opskrbljujte đumbirom i koristite ga. Đumbir se dobro slaže s gotovo svim jelima i pićima. Dodajte tek malo naribanog đumbira i osvježite svoje najdraže recepte i napitke. U Magoleumu ga koristimo u Eliksir u čaši – Tibicos Tibi napicima od vodenog kefira, gdje dodatno čisti organizam od toksina, vraća vitalnost i pojačava učinak napitaka.

U fitoterapiji se, kod mnogih od gore spomenutih tegoba uzima jedna mala žličica svježeg soka s vodom i pije 2 – 3 puta na dan.

Mjere opreza

Ukoliko patite od žučnih kamenaca, morate izbjegavati đumbir. U nekoj se literaturi preporučuje izbjegavanje đumbira u trudnoći, no nije zabilježen niti jedan slučaj štetnog djelovanja. Premda je biljka posve sigurna i netoksična, osobe koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi (antikoagulanse) trebaju koristiti đumbir s oprezom kako bi bile sigurne da đumbir ne ometa njihovom stanju, iako studije ni na koji način te tvrdnje ne dokazuju.

Sve najbolje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »