Prirodno liječenje gljivice ringworm (tinea)

ringworm

Unatoč svome imenu ovaj neugodan i ružni kožni poremećaj nema nikakve veze s crvima (eng. worm = crv, ring = prsten). To je gljivična infekcija koja se često pokazuje u obliku crvenih krugova na koži. Ringworm je izrazito zarazna infekcija koja se može prenijeti na čovjeka s psa ili mačke, kao i s odjeće ili preko tuševa koje su koristile zaražene osobe. Ringworm simptomi uključuju crveni osip koji se mogu pojaviti u prstenastim ili okruglim oblicima na vlasištu, vratu, licu, tijelu, preponama, rukama i vjerojatno najpoznatijem obliku – na stopalima, takozvano atletsko stopalo.

Atletsko stopalo (tinea pedis) je kronična infekcija područja između nožnih prstiju s odebljanim područjima kože na stopalu. Karakteristično za tu vrstu infekcije je svrbež i rascjepkanost kože iz koje izlazi tekućina te koja na dodir pecka i boli.

Ukoliko se atletsko stopalo ne liječi, mogu se razviti i sekundarne bakterijske infekcije, a mogu nastati i infekcije nokta (tinea ungium). Nokat u tom slučaju odeblja, požuti i lista se (lomi).

Kožne infekcije (tinea corporis, tinea manus) razaraju tkivo kože stvarajući crvenilo i svrbež, a ukoliko zahvati veći dio tijela, na koži će se pojaviti karakteristični prstenovi. Unutrašnjost prstenova je obično suh i ljuskav, dok vanjski prsten može biti crven i upaljen pokazujući aktivnu površinu koja se širi. Ova se infekcija nerijetko pripisuje atopijskom dermatitisu, pogotovo ako se dermatologu otišlo prije pojave crvenih krugova.

Točno iznad korijena dlake mogu nastati infekcije vlasišta (tinea capitis) i brade (tinea barbae) koje se također katkad mogu krivo dijagnosticirati kao bakterijska upala i krivo liječiti.

Prirodno liječenje ringworm-a ili tinea-e fitoaromaterapijom

Ringworm je moguće izliječiti klasičnim medicinskim tretmanom, ali neki od lokalnih ili oralnih lijekova koji se koriste kao protugljivična terapija mogu imati toksične nuspojave i nisu uvijek uspješne. Eterična ulja s druge strane koja koriste holistički stručnjaci diljem svijeta za liječenje različitih zdravstvenih tegoba i kožnih bolesti svih vrsta, ovisno o njihovom odabiru, imaju jaka protugljivična svojstva.

Eterična ulja su biljni ekstrakti koji se procesom destilacije biljnog materijala pretvaraju u koncentrirane i aromatične ljekovite tekućine. Delikatne molekule eteričnih ulja poznate su po svojoj sposobnosti ubijanja virusa, bakterija i gljivica, u liječenju rana i vraćanje zdravlja pružanjem kisika i hranjivih tvari direktno u stanice.

Nekoliko eteričnih ulja može biti korisno za tretman ringworm-a ili tinea-e. Najbolje je razrijediti eterična ulja u nekom brzoupijajućem ulju poput lješnjaka (Corylus avellana) ili makadamije (Macadamia integrifolia) te dobivenu mješavinu aplicirati direktno na mjesto infekcije. UPOZORENJE! Samo certificirana ulja su sigurna za korištenje izravno na koži, a ukoliko niste sigurno slobodno me kontaktirajte za pomoć pri odabiru.

Najbolja protugljivična uja za uspješan tretman ringworm-a su:

  • palmarosa (Cymbopogon martinii var. motia)
  • čajevac (Malaleuca alternifolia)
  • eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus) – ne kod djece ispod 2 godine starosti!
  • lovor (Laurus nobilis) – dugoročno lokalno korištenje može izazvati alergijske reakcije!
  • širokolisna lavanda (Lavandula spica) – trudnice, dojilje i mala djeca ne smiju koristiti ovo ulje!

Sve najbolje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »