Prirodna njega i zaštita za sunce

Zena u moru

Ponavljam dio teksta iz „Jednostavni savjeti za zdravu kožu i ten te zdravlje općenito“ na tematiku njege za sunce.

Dnevno izlaganje suncu, uz sigurnu, netoksičnu UV zaštitu, jedna je od najboljih i nužnih stvari koje trebamo činiti za svoje zdravlje i zdravu kožu. Ne treba se pržiti satima po najvećem suncu što bi oštetilo kožu u obliku opeklina, već je dovoljan umjeren boravak od samo 10 minuta izlaganja jutarnjem, posljepodnevnom ili večernjem suncu (ili sve zajedno). To će napuniti zalihe vitamina D i neće naštetiti našoj koži. S obzirom da je koža lica osjetljivija od ostatka tijela, pogotovo oko područja očiju, potrebno ju je zaštiti šiltericom ili šeširićem i sunčanim naočalama kako bismo na tim mjestima izbjegli prijevremeno stvaranje bora.

Ukoliko odlazimo na godišnji odmor na more, sunčanje je prihvatljivo i zdravo ako se sunčamo umjereno i postepeno, ovisno o pigmentu naše kože. Kako će nam koža tamnjeti, tako ćemo moći više vremena provesti sunčajući se bez straha od opeklina, što mora biti naš primarni cilj – NE IZGORJETI NA SUNCU. Naravno, uz obavezno korištenje PRIRODNOG i NETOKSIČNOG sredstva za UV zaštitu, kao što nudim u Magoleumu.

Prilikom odabira preparata za sunčanje važno je znati da nema nikakvog smisla kupovati one sa SPF faktorom višim od 50 jer njegova zaštitna sposobnost nije linearna i VEĆI FAKTOR NE NUDI MNOGO VEĆU ZAŠTITU. Studije su pokazale da SPF 15 blokira oko 93% UVB zraka, SPF 30 oko 97%, a SPF 50 samo jedan posto više, odnosno 98% UVB zraka.

Isto tako, primijetili ste da SPF štiti samo od UVB zraka koje spadaju u spektar ultraljubičastih zraka zaslužnih za proizvodnju vitamina D u koži. Zrake koje su opasnije i stvaraju mnoga oštećenja u smislu raka kože su UVA zrake pa je stoga jako važno da izabiremo one proizvode za sunčanje koji ŠTITE OD OBJE VRSTE zraka, ali i da pritom ne sadržavaju OTROVNE SASTOJKE od kojih ćemo si nanijeti više štete – i to cijelom organizmu i zdravlju – nego koristi.

Ono što sigurno NE ŽELIMO u svojim preparatima za sunčanje su dvije komponente koje vrlo često nalazimo u takvim proizvodima:

  1. OKSIBENZON (engl. oxybenzone) – upija ultraljubičaste zrake, utječe nepovoljno na hormone te izaziva nastanak raka i
  2. RETINIL PALMITAT (engl. retinyl palmitate) – vrsta vitamina A, povećava rizik od raka kože prilikom izlaganja suncu.

Nadalje, važno je razumjeti da nisu svi sastojci koji se koriste u kozmetičkoj industriji provjereni za sigurnost. EWG (Radna grupa za zaštitu okoliša u Americi) navodi kako je u zadnjih 30 godina samo 20% od ukupno 10.500 sastojaka provjereno s time da je sigurnost ovih provjerenih vrlo upitna. Uz to, kozmetička industrija tolerira NE NAVOĐENJE pojedinih sastojaka, ukoliko proizvođač, iz nekog svog razloga tako odluči pa su tako kozmetički preparati koje kupujemo orijentirani na ništa drugo nego na marketinški uspjeh. Dizajnirani da lijepo mirišu, izgledaju i stvaraju dobar osjećaj na koži, u stvarnosti većina takvih proizvoda sadržava kemikalije kao što su: PARABENI, FTALATI, TRIKLOSAN i mnogi drugi.

Ove opasne tvari ometaju pravilan rad hormona, povezani su s nastankom raka te smanjenjem plodnosti, pobačajima i drugim zdravstvenim problemima na koje se kozmetička industrija, vođena profitom ne obazire i uredno prikriva stvarni sastav. Uz to, mnogi takvi proizvodi i dalje se okrutno testiraju na životinjama.

Redovno nanoseći na kožu spomenute preparate koji sadrže toksične i niz drugih opasnih komponenata povećavamo mogućnost oboljenja kože i drugih zdravstvenih posljedica. Kemikalije koje nanosimo na kožu opasnije su nego da smo te otrove progutali jer se direktno – bez filtriranja kroz proces probave – APSORBIRAJU U KRVOTOK i cijelo tijelo! Zato je iznimno važno izbjegavati proizvode za njegu kože koji sadrže sumnjive kemikalije jer mogu ozbiljno naštetiti našem zdravlju, a ne samo koži.

Prirodni kozmetički proizvodi s druge strane s točno navedenim sastojcima, ne stoje na policama trgovačkih lanaca i kozmetičkih prodavaonica jer su prirodni sastojci daleko skuplji od opasnih sintetskih tvorevina. Prirodni sastojci imaju kratak rok trajanja pa se kozmetičkoj industriji NE ISPLATI plasirati takve proizvode: u njima ne vide zaradu.

Prirodni kozmetički proizvodi, baš kao i svježa hrana, u sebi nose VITALNE MOLEKULE koje obnavljaju, hrane i štite naše stanice.

Svojoj koži i koži svoje obitelji u ljetnim mjesecima, najviše možemo pomoći prirodnom Magoleum zaštitom za sunce koja će koži pružiti svu potrebnu zaštitu i usput je nahraniti i revitalizirati. Korištenjem takvih, prirodnih proizvoda činimo dobro za svoje zdravlje, ali i zdravlje i čistoću cijelog eko sustava.

Želim vam ugodno sunčanje!

Sve najbolje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »