Prirodna kozmetika i fitoterapijski pripravci – tajna

tajna

Moderna aromakozmetika utemeljena je 1928. godine. Njezin osnivatelj bio je francuski kemičar René-Maurice Gattefossé. Od te godine na području Francuske, a kasnije i šire počinje djelovati takozvana francuska škola aromaterapije koja prerasta u ozbiljnu medicinsku disciplinu koristeći ljekovitosti eteričnih ulja u svrhu liječenja zdravstvenih tegoba čovjeka.

Jedan od poznatih tračeva je da fitoterapijski pripravci i prirodna kozmetika, iza dugih riječi i netipičnih biljaka i drugih sirovina koje ulaze u njihov sastav zasigurno kriju neku vrstu zavjere ili tajne ili kako bi to naši ljudi jednostavnije rekli: „prodaju nam maglu“. Ako razmotrimo i pogledamo dublje u tu „maglu“, uočit ćemo da su neuobičajeni nazivi i biljke stvarno samo nazivi s kojima se do sada nismo susretali. Potražimo li bilo koji od naziva iz sastava fitoterapijskih pripravaka i prirodne kozmetike na Internetu, pronaći ćemo mnoštvo tekstova, slika, studija i znanstvenih istraživanja. Sve je transparentno i dostupno. Jasno, govorim o pravim i autentičnim fitoterapijskim pripravcima i organskoj kozmetici kakvi su Magoleumovi, gdje je etika i informiranost korisnika utkana u svaki proizvod.

Nismo otkrili nikakvu toplu vodu – sve što je danas poznato znalo se i u prošlosti. Stanovnici drevnih kultura, jednako kao i ne tako davno naše prabake i djedovi, radili su lijekove i kozmetiku instinktivno, promatrajući i osluškujući prirodu i čovjeka unutar nje. Na svijetu postoji mnogo grana fitoterapije. Danas smo mi koji prakticiramo fitoterapiju to naslijeđeno znanje usavršili i prilagodili današnjem svijetu i vremenu u kojem živimo. Pritom se originalnost starih tradicionalnih recepata nije potisnula, već se upotpunila i svaki je fitoterapeut po nečemu jedinstven. Prirodna kozmetika i fitoterapijski pripravci se i dalje izrađuju ručno, u malim količinama, nerijetko kao individualno prilagođen proizvod, od biljaka i biljnih proizvoda s možda nešto većom preciznošću doziranja i sigurno višim stupnjem čistoće.

Načelo francuske škole

Fitoterapija i aromakozmetika po principu francuske škole na kojoj se temelji i rad Magoleuma, koristi veće, učinkovite i sigurne doze eteričnih ulja kako bi se iskoristila njihova ljekovitost i djelotvornost. Jedna od tajni fitoterapije i prirodne aromakozmetike upravo je doziranje eteričnih ulja.

Doziranje ulja

Osim ispravno odabranog eteričnog ulja za određeno stanje kože, tegobu ili bolest bitno je dobro odrediti postotke eteričnog ulja u proizvodu koji čine veliku razliku od proizvoda do proizvoda. Jedan omjer za određenu tegobu meni će odgovarati savršeno, dok vama za istu, identičnu tegobu neće uopće ili vrlo malo. Bez obzira što bi se tim pripravkom vjerojatno oslobodila tegobe, treća će osoba možda biti alergična na neki od sastojka ili joj jednostavno neće odgovarati miris pa će se pripravak morati prilagoditi njezinom individualnom stanju. Ništa od navedenog nije novost u fitoterapijskoj praksi i time samo potvrđujemo univerzalno i planetarno pravilo da smo svi različiti i ne možemo se tretirati i analizirati na jednak način. Sve što trebamo napraviti je manje ili više izmijeniti osnovnu kombinaciju sastojaka. Dodavanjem novog sastojka, makar i u vrlo maloj količini stvorit će se višestruko jači i djelotvoran učinak jednako kao i ako se neki sastojak izostavi iz osnovne formule.

Mnogi previđaju da rješenje ponekad ne leži u eteričnim, već u baznim, odnosno biljnim uljima. Najviše korištena biljna ulja, kao što su: badem, makadamija, lješnjak, macerat nevena, jojoba i slično, djeluju sjajno za 90 posto ljudi, dok na preostalih deset posto i ne baš. Tada je jednostavna promjena postotka ili ukupnog baznog ulja dovoljna kako bi proizvod, kao što je na primjer krema, dao izvrsne rezultate.

Odgovarajuća njega kože

Vrlo često, ne znajući koristimo kozmetičke proizvode za krivo stanje kože. Koristim izraz „stanje“ kože jer je naša koža stalno pod utjecajem mijenjanja dok termin „tip“ kože označava nepromjenljivu konstantu što je prirodno nemoguće. Potrebno je naučiti i razumjeti zašto se naša koža ponaša na način na koji se ponaša kako bismo s kompletnom promjenom pristupa pronašli odgovarajuću njegu.

Nije rijetkost da se na stanje kože treba djelovati iznutra. Kada je organizam preopterećen nekom anomalijom u funkcioniranju, bilo da se to odnosi na hormonalni poremećaj, višak masnoća u krvi ili na alergije, koža na sebe preuzima završnu fazu, najčešće u obliku čišćenja kroz pore pa tako dobijemo akne u tridesetima, prištiće ili alergijski osip. Ispravnim pristupom njege kože riješit ćemo se uzroka nepravilnosti i nećemo dalje produbljivati problem. Dobrobit će osjetiti cijeli organizam, ali i mi sami.

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno dobro provjeriti sve aspekte trenutnog stanja kože i porazgovarati s fitoterapeutom, dermatologom i drugim stručnjacima prije no što nastupe druga moguća stanja, alergije ili bolesti. Isključivo vanjsko djelovanje na simptom, pogotovo proizvodima koji uklanjaju simptome, gotovo uvijek odgađamo neki možda još veći problem za kasnije. Individualne konzultacije pomoći će da bolje razumijemo svoju kožu, izvučemo najveću moguću dobit za svoju situaciju, riješimo se enigme traženja dobrog proizvoda i kao rezultat svega postat ćemo zadovoljni svojim novim, zdravim i lijepim izgledom.

Tajna fitoterapijskih pripravaka i aromakozmetike – ako je uopće ima – ne leži u nepoznatim nazivima biljaka ili nazivu prakse, već u njihovom ljekovitom sinergijskom djelovanju koje znanstveno nije potpuno objašnjeno, ali je zato klinički dokazano i provjereno bezbrojnim izlječenjima tijekom nekoliko milenija.

Sve najbolje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »