Poluprirodna kozmetika

Pitala me jedna osoba nedavno mogu li joj preporučiti neko mlijeko za sunčanje, koje je “pola prirodno, pola sintetsko. Da ipak nije baš sama sintetika.” To je kao da netko traži fifty-fifty dobar proizvod, na primjer za podizanje imuniteta – malo da mu pomogne, malo odmogne. Što će vam to uopće? Ako proizvod sadrži štetne sastojke, bez obzira na sve predivne stvari koje možda sadrži uz njih, taj je proizvod štetan. Hoćete li svjesno malom djetetu dati malo otrova pomiješanog s kašicom od jabuke jer jabuka je zdrava? Ili ga okupati u nafti jer ‘svi to rade’? Naravno da nećete! Neće vam pasti napamet! – Nažalost – odgovorila sam – ne znam za takvu. Jedino mogu preporučiti organsko Magoleumovo mlijeko za sunčanje, za koje znam da je potpuno prirodno jer ga sama izrađujem.

Svijest

Koliko nas nema svijest o tome da sve što nanosimo na kožu ulazi direktno u naš organizam? Zaobilazi jetru i ide ravno u krvotok, po čitavom organizmu. Osoba koja me pitala za mlijeko za sunčanje zna za tu činjenicu, no unatoč znanju njoj o tome nedostaje svijest – SVIJEST :(

Često na raznim medijima čujemo ili čitamo (naročito na facebook-u) o tome kako je svijest sve što nam treba kako bi pravilno postupali, donosili pravilne odluke, bili sretni, sretno zaljubljeni, mijenjali svoj svijet, svijet oko sebe bla, bla, bla. Volimo share-ati takve postove, lajkati, reagirati i čini se kako smo okruženi ne šačicom, već gomilom osviještenih ljudi koji jako kuže život. No jesmo li? Osviješteni?

Dovoljno je da svatko od nas zaviri u svoj hladnjak, špajzu, ormarić za kozmetiku ili neseser (…sredstva za čišćenje, odjeću, cipele,… boju na zidovima, tepihe, namještaj…) i odgovor će nas lupiti u glavu. I? Jesmo li zaista svjesni?

Istraživanje o sapunima i šamponima u Kaliforniji

Možda vam je slijedeće što ću napisati poznato jer se o tome pisalo na društvenim mrežama prije nekoliko godina (kod nas odnedavno), da je Centar za zdravstvenu ekologiju (The Center for Environmental Health) iz Oklanda (Kalifornija, US), proveo studiju o šamponima i sapunima. Ono što su pronašli je da hrpa ispitivanih proizvoda sadrži mogući kancerogen poznat pod nazivom kokamidni dietanolamin (kokamidni DEA) (engl. cocamide diethanolamine (cocamide DEA)).šamponiranje

Kokamidni DEA kemijski je modificirani oblik kokosovog ulja koji se koristi kao sredstvo za podešavanje pH proizvoda, za zgušnjavanje (engl. thickener) ili kao sredstvo za stvaranje pjene u šamponima. Postoje brojni dokazi da izaziva iritaciju na koži i očima te također može uzrokovati toksičnost organa (zbog unosa toksina, logično). Srećom Kalifornija je zabranila njegovo korištenje zbog moguće kancerogenosti po ljude (navodno i Europa), a gore spomenuti Centar pravno goni firme koje i dalje proizvode i distribuiraju proizvode s njegovim sadržajem.

Navodim samo neke od poznatih kozmetičkih kuća, od kojih mnoge imaju proizvode dječje linije. Potpuna lista dostupna je na Internetu:

 • Organics by Africa’s Best
 • Palmolive
 • Biosilk
 • Organix
 • At One With Nature
 • Lush
 • Palmer’s
 • Moroccanoil
 • Australian Organics
 • Boots
 • Avlon

Ostali štetni sastojci u šamponima i proizvodima za sunčanje

Half-natural-products

Uz kokamidni dietanolamin (DEA), potrebno je izbjegavati proizvode koji sadrže: propilen glikol, parabeni, metilizotiazolinon, 1,4-dioksan, Natrijev laureth sulfat, ali i mnoge druge spojeve.

U proizvodima za sunčanje najštetniji su:

 1. OKSIBENZON (engl. oxybenzone) – upija ultraljubičaste zrake, utječe nepovoljno na hormone te izaziva nastanak raka i
 2. RETINIL PALMITAT (engl. retinyl palmitate) – vrsta vitamina A, povećava rizik od raka kože prilikom izlaganja suncu.

Više o tome možete pročitati u mom prijašnjem postu Prirodna njega i zaštita za sunce.

Kako nemam doticaj s kozmetikom koja stoji na policama u našim trgovinama jer izrađujem Magoleum organsku kozmetiku, ne mogu 100% tvrditi, ali ipak nekako mislim da mahom većina sapuna, šampona i drugih kozmetičkih proizvoda koji se kod nas prodaju su proizvodi koji u sebi sadrže najmanje jednu od gore navedenih komponenti jer se kod nas prodaju proizvodi koji su se u drugim zemljama diskontinuirali. Zašto je to tako? Zato jer nam nitko nije rekao da su štetni i nikome nije u interesu – niti proizvođaču, niti trgovcu, a bogami ni vladi. (Opet) nažalost jer ne radi se samo o tim spojevima. Njih je stravično mnogo! Dok prođe istraživanje i godine i godine dok se za njega pročuje i dok ta informacija stigne do nas, mi smo već debelo odmakli s gomilanjem toksina u našem organizmu.

Zaključak

Čitajte sastojke, educirajte se i birajte svojim novčanikom što će nam se i dalje podvaljivati u trgovinama. Na kraju dana, trgovcima je sasvim svejedno što će prodavati – potencijalno kancerogene proizvode ili blagotvorne proizvode – oni samo žele zaraditi (i opstati). Svoje trgovine pune prema našim izborima. Ako mi, potrošači krenemo mijenjati svoje navike i izbor naših košara, mijenjati će se i ponuda trgovina.

Uvijek imamo izbor!

I kao završni komentar na uvodno pitanje o izboru proizvoda za sunčanje dodala bih još samo ovo: manja je vjerojatnost da ćemo si nanijeti štetu ako i izgorimo koji puta po najvećem suncu, nego se cijelo ljeto mazali kvazi-prirodnim preparatima.

Ljubim vas sve, sve najbolje! 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »