Koža

Magoleum_Koža

Magoleum_Koža

Već je prilično dobro poznato da je koža naš najveći tjelesni organ. Nosi brojne važne funkcijama, a najočitija joj je ona zaštitna. Građena je kao zaštitna opna tijela koja maločemu dopušta da kroz nju prođe. Koža na taj način direktno sudjeluje u imunološkom procesu štiteći tijelo od prodora virusa i bakterija, dok procesom znojenja izlučuje otpadne tvari i toksine. Koža je ogledalo zdravlja. Naš se načina života direktno odražava kroz stanje kože.

Preferiram stanje kože od tip kože, shvatit ćete i zašto. Loše se stanje kože ne može riješiti nanošenjem kozmetičkih preparata na kožu, kao jedinim sredstvom za spas i očekivati potpunu promjenu stanja. Podočnjake ne možemo riješiti kremom ako nedovoljno dugo spavamo. Ako smo svakodnevno pod stresom, pritom pušimo, redovno konzumiramo alkohol (čak i vrlo male količine) i nedovoljno se krećemo, bore vrlo sigurno nećemo umanjiti najvrsnijom kremom na svijetu. Razne kreme za akne, prištiće, dermatitise i druge kožne bolesti mogu ublažiti simptome, ali neće doći ni blizu uzroku problema.

Stanja kože.

Da bismo razumjeli svoje stanje kože moramo razumjeti zašto se naša koža ponaša na način na koji se ponaša. Ne možemo znati kojem stanju kože pripadamo sve dok ne ustanovimo što je to što možda činimo svojem zdravlju pa se odražava na koži. Dobri primjeri su: pušenje, konzumiranje alkohola, često izlaganje jakom suncu ili pak korištenje iritantnih i isušujućih kozmetičkih preparata za kožu.

U obzir treba uzeti i kvalitetu prehrane, klimu u kojoj živimo i godišnje doba. Ako smo bolesni, upotreba lijekova također utječe na stanje kože. Ne zanemarujmo niti biološko stanje kože, hormonalne utjecaje, ali i određene upalne procese kao što su neurodermitis i psorijaza ili internističke bolesti kao što je dijabetes. Svi oni znatno utječu na stanje kože.

Tablica 1 Najčešći uzroci koji određuju stanje kože

NAJČEŠĆI UZROCI KOJI ODREĐUJU STANJA KOŽE
Svjesno zdravstveno maltretiranje kože (pušenje, alkohol, prekomjerno izlaganje jakom suncu).
Trenutno zdravstveno stanje.
Loša ili neadekvatna prehrana.
Dermatološke i/ili internističke bolesti.
Hormonalne promjene.
Stres.
Klimatski uvjeti.

Umjesto da generalno pretpostavljamo kojem stanju kože pripadamo, zapitajmo se koje stanje kože nemamo i saznajmo što je to što uzrokuje naša stanja na površini kože. Evo dva najčešća primjera:

Primjer 1:

Analiza: Imam suhu kožu. Koristim kozmetičke preparate za njegu lica suhe i osjetljive kože i to: lagano mlijeko za čišćenje, hidratantni tonik, hidratantnu kremu protiv bora – dnevnu i noćnu jako hranjivu kremu te povremeno koristim masku za lice. Moje je lice stalno suho i zateže te ukoliko ne nanesem kremu postaje izrazito suho, svrbi i peruta se. Lice mi je sklono crvenjenju.

Problem: kriva i loša kozmetička njega čini upravo suprotno onome čemu je namijenjena, kako bi nas navukla na kontinuirano korištenje – ona kožu isušuje i stvara ovisnost. Koža izgleda beživotno, opušteno i umorno.

Rješenje: Obavezna promjena njege u prirodnu, još bolje – organsku. Prvi korak je koži vratiti prirodnu vlagu, nahraniti je i vratiti njenu prirodnu sposobnost regeneracije. Nakon toga se nastavlja s primjerenom njegom tog, zatečenog novog stanja kože.

Primjer 2:

Analiza: Imam masnu kožu, sklonu aknama. Koristim kozmetičke preparate koji isušuju kožu i sprečavaju stvaranje sebuma. Koristim kreme, tonike i maske sa sastojcima koji upijaju mast. Na dijelovima lica koje je suho, često nastaje crvenilo, koža se peruta i opuštena je.

Problem: kriva i loša kozmetička njega može neko vrijeme djelovati OK na područje takozvane T-zone, ali isušuje i iritira područje obraza i čeljusti. Koža izgleda nejednako, neprirodno i izmučeno.

Rješenje: osim što se način njege mora promijeniti, obavezno koristiti prirodne preparate za masni i suhi dio kože, kako bi njega dobila smisao. Bez primjerene njege, problem odgađamo i potiskujemo unutra, a masni dio T-zone agresivno se isušuje bez djelovanja na uzrok.

Zaključak.

Kozmetički proizvodi mogu činiti upravo suprotno od onog za što piše da su namijenjeni. Veći problemi nastaju kada ne znamo da zapravo godinama koristimo proizvode za tip kože koji uopće nije naš. Kriva njega za kožu može razviti alergije, crvenilo, popucale kapilarice, promijene u teksturi kože te može potaknuti prištiće, akne i bore.

Svi se možemo naći u ili negdje između gornjih primjera 1 i 2. Bitno je uvidjeti radi li se stvarno o krivoj procijeni kože ili o zdravstvenom problemu. Kao u primjeru rozacea akni ili seboreje kod kojih upotreba klasičnih kozmetičkih proizvoda uvijek i jedino čini stvar još gorom. Sve što se manifestira na koži već je neko vrijeme tinjalo u organizmu i nije došlo preko noći. Ne znači da za njih ne postoji adekvatna njega, ali tu njegu treba točno odrediti i prilagoditi individualno te jednako tretirati uzrok problema iznutra, kao i površinski simptom na koži. Valja razumjeti da nešto što se godinama generiralo neće preko noći otići, ali s pravilnom njegom ubrzo se počinju primjećivati promijene u vidu boljeg zdravlja i ljepšeg stanja kože.

I još jedna stvar. Možemo imati različita stanja kože istovremeno. Ta se stanja mogu mijenjati i biti drugačija svaki mjesec ili svaki tjedan. Kako bi znali svojoj koži dati ono što joj trenutno treba nužno je pratiti što se s njom dešava te pritom biti realistični. Pod realističnim mislim kako ne treba melodramatizirati i podvrgavati se najskupljim kozmetičkim tretmanima i proizvodima pri pojavi malih sitnih bora ili jednog većeg prištića. Na taj način još više loše prosuđujemo što je za našu kožu dobro i donosimo krive izbore. Dobro razmislimo što nanosimo na svoju kožu jer sve što se na njoj nađe, direktno ulazi u krvotok jer zaobilazi proces detoksikacije kroz jetru!

 

Sve najbolje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »