Kiseli kupus: kompletan probiotik

Kiseli kupus

Jeste li znali da bi jedan od najboljih načina da zaštitite zdravlje probave – što znači ukupni imunitet i općenito zdravstveno blagostanje – mogao ležati u konzumaciji jedne iznimno skromne namirnice?

Da ponovimo gradivo

Unutar naših crijeva, u prosijeku dugih šest metara, nalazi se više od 100.000.000.000.000 (sto trilijuna) mikroorganizama koji pripadaju tisućama vrsta vrlo evoluirane zajednice bakterija, gljivica i kvasaca koje podržavaju naš imunološki sustav, štite od upala i infekcija pa čak proizvodi vitamine i druge nutrijente. Nažalost nisu svi mikrobi isti – neki su korisne bakterije koje održavaju naš probavni sustav i tijelo u ravnoteži, dok su drugi štetne bakterije koje, ukoliko ih se ostavi da omaknu kontroli, dovode do probavnih tegoba, autoimunih bolesti pa čak i mentalnih poremećaja!

Industrija probiotika

Ove bakterije koje kompromitiraju zdravlje iznjedrile su multimilijardersku industriju probiotika koja izbacuje na tržište dodatke prehrani obećavajući obnovu naše crijevne flore i izlječenje probavnih smetnji. Problem koji se može javiti kod tih probiotičkih dodataka je što milijarde živih organizama acidophilus-a jednostavno ne može preživjeti prijevoz i dugotrajno skladištenje i uglavnom su mrtvi prije nego dospiju u naš probavni trakt.

Srećom, živi sojevi bakterija (probiotika) nalaze se u mnogim različitim, fementiranim namirnicama, kao što su kefir, jogurt, luk te mnogima najdraže – kiseli kupus.

Probiotička snaga kiselog kupusa

Prema američkom National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC) približno 60 – 70 milijuna ljudi pati od probavnih poremećaja. Možda je upravo razlog svih probavnih smetnji taj što tipična američka (ali i europska) prehrana sadrži vrlo malo fermentirane hrane (osim jeftinog piva i vina u kutijama). Stanovnici Istočne i Jugoistočne Azije jedu natto (fermentiranu soju) i kimchi (fermentirani kupus), dok stanovnici Indije i Bliskog istoka uživaju u fermentiranim krastavcima i jogurtima. Vrijeme je da se ugledamo na te kulture i povećamo unos fermentirane hrane. Kiseli kupus je dobar početak.

Kod nas se kiseli kupus ili zelje često priprema u sarmi ili zajedno s grah varivom. Iako je takvo jelo ukusno, kuhani kiseli kupus neće kultivirati zdravu crijevnu floru. Također, kako bi dobili stvarnu vrijednost kiselog kupusa, potrebno je komercijalni kupus iz trgovina, koji se prodaje u alkoholnom octu zamijeniti za manje prerađen i pravilno fermentiran kiseli kupus, koji je hrskav, žilav i svjež.

Sastav kiselog kupusa

Domaći, lakto-fermentirani kiseli kupus bogat je živim lactobacilli-ma, korisnim mikroorganizmima i enzimima. Proces fermentacije čuva ove nutrijente u odmah biološki dostupnom obliku, koji se lako apsorbiraju u našem tijelu. Kiseli kupus, slično kao i Tibi sokovi, također sadrži:

vitamine C, B, i K

kalcij

magnezij

vlakna

folnu kiselinu

željezo

bakar

kalij

mangan

Znanstvene činjenice

Istraživanja su pokazala čak i antikancerogena svojstva. Časopis za poljoprivredu i prehrambenu kemiju (The Journal of Agriculture and Food Chemistry), 2002. godine objavio je studiju o fermentiranom kiselom kupusu i njegovom utjecaju na rast stanica raka. Rezultati su pokazali da je fermentacija u kupusu inhibirala rast stanica raka u oba slučaja – kod istraživanja u epruveti i kod ispitivanja na životinjama.

Kod nas, u Europi kiseli kupus se slavi kao učinkovit tretman ulkusa (čira). Visoko je koncentrirano vitaminom U (S-Methylmethionine), tvar za koju je poznato da pomaže izlječenju čireva.

Kiseli kupus ima jedinstveni okus koji nije po mjeri svakog nepca. Ako niste ljubitelj/ica kiselog kupusa, nadopunite prehranu drugim sirovim, lakto-fermentiranim povrćem, kao što su lukovice, paprika, krastavci ili patliđan.

Sve najbolje

Izvor:

http://undergroundhealthreporter.com/sauerkraut-a-complete-probiotic/#axzz37fubhh1i

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »