Jednostavni savjeti za zdravu kožu i ten te zdravlje općenito

zdrava-koža-i-ten

Koža je naš najveći organ i mnogo više od samog pasivnog pokrivača tijela. Ona je složeni sustav živaca, žlijezda i slojeva stanica koje igraju važnu ulogu za naše zdravlje. Jako je važno imati zdravu kožu, ne samo kako bi nas mogla štititi od visokih temperatura i štetnih tvari, već direktno sudjelovati u imunološkom procesu štiteći nas od virusa i bakterija i izlučivati otpadne tvari i toksine putem znoja. Kod izlaganja suncu koža usto omogućuje tijelu proizvodnju vitamina D koji uz jaka antikancerogena svojstva također pomaže u jačanju imunološkog sustava. Prihvaćanje kalcija u crijeva i njegova ugradnja u kosti i zube bila bi nemoguća bez ovog vitamina.

Vjerujem da primjećujete kako je održavanje kože njegovanom presudno za naše zdravlje, a ujedno joj na taj način pomažemo da ostane meka, nježna i blistava, a ne prijevremeno ostarjela i gruba.

Njegovanje kože, kao i sve po pitanju zdravlja započinje iznutra. Naš odnos prema prehrani i unašanju drugih tvari u organizam poput dima cigarete, alkohola ili narkotika, jasno se odražava na našoj koži. Oči su ogledalo duše, a KOŽA JE OGLEDALO NAŠEG ZDRAVLJA. Kakve su naše životne navike vidljivo je kroz stanje i izgled kože. Za dobar ten i zdravlje općenito potrebno je dnevno piti svježe sokove od povrća i voća, naročito onih s jakim pigmentima, poput crvene, žute i zelene. Dnevno svježe salate trebale bi biti neizostavan obrok svake osobe, a procesirana hrana, ona koja je nastala u tvornici, ima barkod i pretjeran rok trajanja treba se izbjegavati! Procesirana hrana nije vitalna hrana i od nje ćemo dobiti vrlo malo (ako uopće išta) hranjivih sastojaka potrebnih za zdravi ten i još važnije za samo zdravlje.

Omega masne kiseline, poput onih iz ulja noćurka (Oenothera biennis), boražine (Borago officinalis) ili lana (Linum usitatissimum) važan su dodatak prehrani, bilo da se uzimaju na žličicu ili uz salate. Fermentirani proizvodi također potiču probavu i blagotvorno djeluju na cijeli organizam. Koristimo li ih svakodnevno pridonijet ćemo zdravom izgledu, odnosno zdravlju cijelog organizma što će rezultirati ljepšom kožom, bez da smo uopće posegnuli za nekim kozmetičkim preparatom ili kirurgijom.

Dnevno izlaganje suncu, uz sigurnu, netoksičnu UV zaštitu, jedna je od najboljih i nužnih stvari koje trebamo učiniti za svoje zdravlje i zdravu kožu. Ne treba se pržiti satima po najvećem suncu što će zasigurno oštetiti kožu u obliku opeklina, već je dovoljan umjeren boravak od samo 10 minuta izlaganja večernjem suncu. To će napuniti zalihe vitamina D i neće naštetiti našoj koži. S obzirom da je koža lica osjetljivija od ostatka tijela, pogotovo oko područja očiju, potrebno ju je zaštiti šiltericom ili šeširićem i sunčanim naočalama kako bismo na tim mjestima izbjegli prijevremeno stvaranje bora.

Ukoliko odlazimo na godišnji odmor na more, sunčanje je prihvatljivo i zdravo ako se sunčamo umjereno i postepeno, ovisno o pigmentu naše kože. Kako će nam koža tamnjeti, tako ćemo moći više vremena provesti sunčajući se bez straha od opeklina, što mora biti naš primarni cilj – NE IZGORJETI NA SUNCU. Naravno, uz obavezno korištenje PRIRODNOG i NETOKSIČNOG sredstva za UV zaštitu.

Prilikom odabira preparata za sunčanje važno je znati da nema nikakvog smisla kupovati one sa SPF faktorom višim od 50 jer njegova zaštitna sposobnost nije linearna i VEĆI FAKTOR NE NUDI MNOGO VEĆU ZAŠTITU. Studije su pokazale da SPF 15 blokira oko 93% UVB zraka, SPF 30 oko 97%, a SPF 50 samo jedan posto više, odnosno 98% UVB zraka.

Isto tako, primijetili ste da SPF štiti samo od UVB zraka koje spadaju u spektar ultraljubičastih zraka zaslužnih za proizvodnju vitamina D u koži. Zrake koje su opasnije i stvaraju mnoga oštećenja u smislu raka kože su UVA zrake pa je stoga jako važno da izabiremo one proizvode za sunčanje koji ŠTITE OD OBJE VRSTE zraka, ali i da pritom ne sadržavaju OTROVNE SASTOJKE od kojih ćemo si nanijeti više štete – i to cijelom organizmu i zdravlju, nego koristi. Ono što sigurno ne želimo u svojim preparatima za sunčanje su dvije komponente koje vrlo često nalazimo u takvim proizvodima:

1. OKSIBENZON (engl. oxybenzone) – upija ultraljubičaste zrake, utječe nepovoljno na hormone te izaziva nastanak raka i
2. RETINIL PALMITAT (engl. retinyl palmitate) – vrsta vitamina A, povećava rizik od raka kože prilikom izlaganja suncu.

Nadalje, važno je razumjeti da nisu svi sastojci koji se koriste u kozmetičkoj industriji provjereni za sigurnost. EWG (Radna grupa za zaštitu okoliša u Americi) navodi kako je u zadnjih 30 godina samo 20% od ukupno 10.500 sastojaka provjereno s time da je sigurnost ovih provjerenih vrlo upitna. Uz to, kozmetička industrija tolerira NE NAVOĐENJE pojedinih sastojaka, ukoliko proizvođač, iz nekog svog razloga tako odluči pa su tako kozmetički preparati koje kupujemo orijentirani na ništa drugo nego na marketinški uspjeh. Dizajnirani da lijepo mirišu, izgledaju i stvaraju dobar osjećaj na koži, u stvarnosti većina takvih proizvoda sadržava kemikalije kao što su: PARABENI, FTALATI, TRIKLOSAN i mnogi drugi. Ove opasne tvari ometaju pravilan rad hormona, povezani su s nastankom raka te smanjenjem plodnosti, pobačajima i drugim zdravstvenim problemima na koje se kozmetička industrija, vođena profitom ne obazire i uredno prikriva stvarni sastav. Uz to, mnogi takvi proizvodi i dalje se okrutno testiraju na životinjama.

Redovno nanoseći na kožu spomenute preparate koji sadrže toksične i niz drugih opasnih komponenata povećavamo mogućnost oboljenja kože i drugih zdravstvenih posljedica. Kemikalije koje nanosimo na kožu opasnije su nego da smo te otrove progutali jer se direktno – bez filtriranja kroz proces probave – APSORBIRAJU U KRVOTOK i cijelo tijelo! Zato je iznimno važno izbjegavati proizvode za njegu kože koji sadrže sumnjive kemikalije jer mogu ozbiljno naštetiti našem zdravlju, ne samo koži.

Prirodni kozmetički proizvodi s druge strane s točno navedenim sastojcima, ne stoje na policama trgovačkih lanaca i kozmetičkih prodavaonica jer su prirodni sastojci daleko skuplji od opasnih sintetskih tvorevina te imaju kratak rok trajanja pa se kozmetičkoj industriji NE ISPLATI plasirati takve proizvode: u njima ne vide zaradu! Prirodni kozmetički proizvodi, baš kao i svježa hrana u sebi nose VITALNE MOLEKULE koje obnavljaju i hrane naše stanice. Ljekovite komponente iz ulja i drugih prirodnih sastojaka blagotvorno djeluju na cijeli organizam bez obzira na njihovu namjenu. Svojoj koži, uz prehranu daleko najviše možemo pomoći individualno napravljenom prirodnom kozmetikom, točno za naše potrebe. Takvi proizvodi svojim sastavom pružaju ciljanu njegu za svako stanje kože, uzimajući u obzir holističko (cjelokupno) stanje čovjeka – njegovo zdravstveno i duhovno stanje te individualne potrebe i želje. Postoje brojni prirodni pripravci bilo da se radi o liječenju, njezi, zaštiti, higijeni ili estetici koje pruža fitoaromaterapija – holistička disciplina koja koristi biljke u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti, a o njenoj djelotvornosti najbolje svjedoče zadovoljni korisnici diljem svijeta.

magoleum je nastao iz strasti prema prirodnoj kozmetici i prirodnom liječenju i danas nastavlja jednakim žarom pomagati ljudima u vraćanju i očuvanju njihovog zdravlja, prenoseći tu strast u njihove domove. Moja se strast ne ograničava samo na magoleum, već se zarazno širi i povezuje preko fer odnosa i interakcije s ljudima, životinjama i okolišem. Pomažući malim i lokalnim gospodarstvima te bojkotiranje GMO proizvoda i cijele „Big Pharma“ i svjetske prehrambene industrije općenito, magoleum postaje poveznica za kvalitetno i trajno očuvanje zdravlja svojih klijenata, koji često puta kroz takav odnos postanu dobrim prijateljima.

Želim vam ugodan i prekrasno promjenljiv, kišni dan!

Sve najbolje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »