Hidrolati ili cvjetne vodice

Lice

Priču o hidrolatima započinjem eteričnim uljima. Eterična ulja nastaju u procesu destilacije vodenom parom i tiještenjem biljnog materijala koji se obično destilira vrlo brzo nakon žetve kako bi se postigao kvalitetan i koncentriraniji prinos eteričnog ulja.

Destilacija vodenom parom je proces u kojem vodena para prolazi kroz biljni materijal, odnoseći sa sobom hlapive mirisne tvari koje se zajedno s parom hlade (kondenziraju) u posebnom spremniku s hladnom vodom (kondenzatoru) gdje se para i ulje razdvajaju. U tom procesu nastaju dva produkta:

  • eterično ulje i
  • hidrolat ili cvjetna vodica.

Najčešće spominjana definicija hidrolata je da nastaje kao nusprodukt spomenute destilacije, no često se biljni materijal destilira upravo zbog dobivanja hidrolata gdje je u tom slučaju eterično ulje nusprodukt proizvodnje hidrolata.

Hidrolati su aromatične vodice u kojoj su otopljene neke od mirisnih tvari biljke koju destiliramo te neke od ljekovitih tvari same biljke. Oni su nježnije varijante istoimenih eteričnih ulja te je većina hidrolata pogodna i za primjenu na djeci.

Eterično ulje nije topivo u vodi pa ovisno o relativnoj gustoći, pliva na površini hidrolata ili potone na dno. Dobivamo vrlo malo eteričnog ulja koje se odmah filtrira. Za dobivanje jednog kilograma ulja potrebno je od nekoliko stotina kilograma biljne mase, pa sve do nekoliko tona kao što je to slučaj kod ulja matičnjaka i ruže. Omjer količine biljnog materija i dobivene količine ulja direktno određuje cijenu eteričnog ulja.

Hidrolati su izvrsni tonici i losioni za lice i tijelo te se upotrebljavaju u kremama za pojačani učinak umjesto vode. Poznata je i njihova upotreba u francuskoj kuhinji, posebno hidrolat klinčićevca (Syzygium aromaticum L.) ili drugi naziv Eugenia caryphyllata, zbog svojeg slatkastog okusa i aromatičnog mirisa.

Kako bismo najviše dobili od hidrolata i potencijalne iritacije ili alergije sveli na minimum, trebamo kupovati one hidrolate koji ne sadrže alkohol, konzervanse ni sintetske mirise.

Hidrolati su savršeni za njegu i hidrataciju svakog stanje kože. Mogu se međusobno miješati ili im se mogu dodavati drugi ljekoviti sastojci za učinkovitije djelovanje.

Sada, za vrijeme vrućih dana, hidrolat možemo ponijeti sa sobom i nanositi na lice prema potrebi, odnosno svaki puta kada za to osjetimo potrebu. U tom je slučaju najbolje nabaviti onaj sa sprejalicom (ili presipati u takvu ambalažu) radi lakšeg nanošenja. Osim što će nas ugodno osvježiti, dati će našoj koži dovoljno vlage i držati je svježom tijekom dana.

Fitoterapija rado koristi hidrolate u izradi prirodne kozmetike, bilo da se radi o njezi ili liječenju kože i kožnih stanja. Nanose se obično prije nanošenja kreme ili ulja, a mogu se koristiti i nakon brijanja ili depilacije.

Općenita podjela hidrolata prema stanju kože:

Suha koža

Hidrolat geranija (Pelargonium x asperum) vrlo dobro njeguje sve tipove kože, a poznat je po svom balansirajućem svojstvu i po tome što koži vraća njenu prirodnu vlažnost. Protuupalan je i lagano steže tkivo kože.

Hidrolat lavande (Lavandula angustifolia) vrlo je blagi hidrolat, a zbog svojstva regeneracije kože koristi se kod osjetljive i oštećene kože. Koristan je i kod drugih upalnih stanja kože.

Hidrolat rimske kamilice (Anthemis nobilis) vrlo je blag hidrolat, a koristi se kod crvenila i nadraženosti kože. Također se koristi i kao oblog za oči. U kombinaciji s geranijem djeluje sinergijski u njezi suhe kože.

Masna koža sklona aknama

Kod jakih upala i akni koristi se hidrolat čajevca (Melaleuca alternifolia) koji ima dvostuko „anti“ djelovanje – djeluje antibakterijski i antiseptično.

Kod blažih upala i akni koristi se hidrolat ružmarina kemotipa verbenon (Rosmarinus officinalis) koji izvanredno obnavlja kožu, smiruje nadraženost i upale, otvara i čisti pore.

Hidrolat nerolija (Citrus aurantium ssp. amara) koristimo općenito kod stanja masne kože, kod nadražene kože, ali i kože s aknama. Izvrsno njeguje masnu kožu i istovremeno djeluje protuupalno. Posjeduje djelotvorno svojstvo stezanja tkiva s antioksidativnim utjecajem.

Već spomenuti hidrolat rimske kamilice (Anthemis nobilis) zbog svoje djelotvornosti protiv crvenila i nadraženosti kože. Najbolje ga je koristiti u kombinaciji s nerolijem.

Hidrolati za zrelu kožu s borama

Nezamjenjivi izbor hidrolata za zrelu kožu je hidrolat bušina (Cistus ladaniferus). Jednako kao i eterično ulje, hidrolat bušina izvrsno djeluje na bore zbog svog svojstva stezanja kože. Hidrolat bušina vlaži kožu i smiruje crvenilo, a dobar je i u obliku obloga za oči jer povoljno djeluje na podočnjake.

Hidrolat ruže (Rosa damascena). Osobito dobro njeguje zrelu kožu te kožu koja je uz to stanjena, dehidrirana i umorna. Ako se kombinira s hidrolatom bušina postižemo još jači učinak.

Hidrolat smilja (Helichrysum italicum). Eterično ulje smilja poznato je po tome što pojačava apsorpciju hematoma i smanjuje otekline čija svojstva su se očuvala i u hidrolatu. Hidrolat smilja još je zanimljiviji po tome što snažno regenerira stanice kože i pojačava krvotok. Savršen je za njegu zrele i umorne kože, a najbolje djelovanje postiže se u sinergiji s hidrolatom sjemena mrkve i hidrolatom bušina.

Hidrolat sjemena mrkve (Daucus carota) potiče rast novih stanica kože i zato je omiljen u kombinacijama za zrelu kožu. Hidrolat sjemena mrkve pogodan je za sve tipove kože, a naročito se koristi kod oštećene i upalne kože upravo zbog regeneracijskog svojstva.

U sve navedene hidrolate može se dodati aloa vera 10:1 (aloe vera) kako bi se dobio obogaćeni tonik koji potiče obnovu kože i pojačava prirodnu vlažnost kože.
Također je dobro dodati i glicerol u količini do jedne žličice na 200 ml hidrolata. Glicerol ima svojstvo vlaženja kože i potpuno je prirodan i neškodnjiv.
Aloe veru 10:1 dodajemo u količini od 10 posto na masu hidrolata.

Sve najbolje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »