Celulit (Adiposis edematosa; Lypodistrophy)

Beach

Početak je travnja, dio godine u kojemu započinju priče o celulitu i njegovom uklanjanju. Tema celulita uglavnom se prikazuje kao estetski problem, a žene (i muškarci) pogođeni tom bolešću smatraju se lijenima i nedovoljno odgovornima za svoje zdravlje. Dakako navedena su mišljenja daleko od prave istine, a osobe koje žive s najvećim estetskim izazovom metabolizma neuspješno se s njime bore prvenstveno iz razloga što su im točni i konkretni odgovori i tretmani teško dostupni.

Što je celulit?

Celulit je globalni problem suvremenih žena (svih dobnih skupina), razvijenih područja gdje su način života te dugi radni sati doveli do nepravilne prehrane i manjka kretanja. Uz alkohol i pušenje, to su glavni i najveći razlozi nastanka celulita, od kojega sve češće obolijevaju i muškarci.

Zbog nedovoljnog izlučivanja toksina iz tijela te zadržavanje tekućine, sprečava se pravilan optok krvi i limfe. Loša opskrba tkiva kisikom koji je posljedica pretjeranog povećanja masnih stanica i tkiva koje raste prema površini kože, stvara kožu s neravninama u obliku oteklina ili narančine kore. Celulit se stručno naziva parcijalna lipodistrofija te se tretira kao bolest, a ne estetski problem.

Kako i gdje nastaje?

Genetika ima utjecaj mada nije i ne mora biti presudna. Radi se prvenstveno o našem stilu života kojime utječemo na rad naših unutarnjih organa i hormona. Celulit se javlja uglavnom na nogama i bedrima i to zahvaljujući estrogenu, ženskom spolnom hormonu koji je odgovoran za pojačano nakupljanje masnog tkiva na spomenutim mjestima. Uloga estrogena je slabljenje vezivnog tkiva kako bi se maternica i grudi tijekom trudnoće i dojenja lakše rastegnule, odnosno povećale. Korištenje kontracepcije pojačava nastanak celulita upravo zbog povećanog unosa estrogena.

Kako ga se riješiti?

Hrana bogata šećerom danas je zamijenila bjelančevine na našem jelovniku kao glavnim izvorom energije. Šećer stimulira rad gušterače, odnosno lučenje inzulina koji potiče stvaranje masnog tkiva. Loše navike i loša prehrana također uzrokuju poremećaj rada crijeva i neredovitu stolicu što s druge strane opterećuje probavni sustav. Loš rad probavnog sustava općenito pogoršava cijeli metabolizam i izravno utječe na nastanak celulita. Korisno je koristiti biljke i biljne proizvode koji stimuliraju rad probavnog trakta, odnosno crijeva, radi boljeg elektriciteta i povezanosti cijelog tijela. Ako crijeva rade dobro velika je vjerojatnost da i ostali organi rade dobro, nema istupanja iz hormonske ravnoteže, manja je šansa za nastajanje celulita te se općenito osjećamo dobro i ispunjeno. Jedan od jednostavnih načina uspostavljanja dobre crijevne ravnoteže je redovno uzimanje prirodnih probiotika i prirodno fermentirane hrane.

Kvalitetna, mineralima bogata voda odlična je za poticanje limfnog optoka i izbacivanje štetnih, nakupljenih tvari iz organizma. Voda pospješuje metabolizam i pojačava potrošnju masti iz stanica tkiva. Nedovoljna fizička aktivnost te poslovi koji uključuju svakodnevno sjedenje ne samo da slabe cirkulaciju, već loše utječu na cjelokupno čovjekovo zdravlje i njegovu anatomiju. Dnevno lagano hodanje od po 20 minuta riješilo bi problem i limfne drenaže i sporog metabolizma pa čak i jednim djelom i celulita. Uz dovoljan unos vode i prehranu bez žitarica (naročito onih s glutenom) i njihovih proizvoda te kravljeg mlijeka i šećera, imali biste dobru podlogu za početak i trajno rješavanje celulita. Da trajnog! Kada dovedete svoje tijelo u red (a ono itekako voli red!) ne samo da ćete djelovati na celulit, već i na svoju kožu, osjećaj umora, bezvoljnosti i depresije. Povećat ćete kreativnost i svjesnost te općenito, probuditi dobro, zdravo stanje tijela i duše. U ovom takozvanom zadnjem i najtežem stadiju rješavanja viška masnoća i toksina, dermalno i estetsko liječenje celulita (nikako ne mislim na plastičnu kirurgiju) tek dobiva pravi smisao.

Magoleum tretman

Magoleumovim tretmanom i pripravcima efikasno olakšavamo organizmu pokrenuti uspavani tok krvi i limfe u i iz područja zahvaćenima celulitom. Također pomažemo organizmu uspješnije savladati izbacivanje toksina zarobljenih u međustaničnom prostoru. Za bolju efikasnost i pomoć u rješavanju celulitom zahvaćenih područja, fitoaromaterapijom istovremeno djelujemo biljkama izvana i iznutra. Dermalnim pripravcima tretira se sâmo zahvaćeno područje, dok se oralnim putem uzimaju biljni proizvodi u obliku čajeva, oleokapsula, probiotika i/ili drugih prilagođenih proizvoda.

Za dermalni tretman celulita najlogičnije je koristiti ulja koja su limfotonici i diuretici, što znači da potiču rad limfnog optoka i otjecanje viška tekućine, odnosno potiču rad bubrega i izlučivanje mokraće i toksina. Jedno od takvih ulja je himalajski cedar (Cedrus deodora), kojemu je uvijek mudro pridružiti ulja koja potiču cirkulaciju, kako vensku tako i arterijsku, kao na primjer čempres (Cupressus sempervirens) i ružmarin cineol (Rosmarinus officinalis). Navedena eterična ulja se koriste u jednom od brzoupijajućih ulja kao što su lješnjak (Coryllus avellana) ili ulje makadamije (Macadamia integrifolia), a zahvaćena područja se mažu dva puta dnevno, najbolje na vlažnu kožu, kroz dulji period.

Osnovna formula za dermalno tretiranje celulita:

30 ml baznog ulja lješnjaka ili makadamije

20 kapi himalajskog cedra

7 kapi čempres

7 kapi ružmarin cineol

Ostaviti da djeluje dok ne upije u kožu.

Uz dermalno korištenje, za potpuno i lakše rješavanje celulita obavezno je korištenje ciljanih biljaka oralnim putem.

Sve najbolje

Ukoliko ste ovaj tekst o celulitu našli korisnim te ukoliko će vam pomoći u odluci da krenete putem prirodne terapije ili fitoaromaterapije za njegovo liječenje, zahvaljujem na komentiranju, šeranju, lajkanju i općenito širenju svijesti s prijateljima i obitelji. Za sva pitanja i pomoć u uklanjanju celulita obratite se u Magoleum.com, na 098/ 98 416 48

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Translate »